Linkovi

Hamenei: "Božja osveta" zbog pogubljenja Nimra


Iranian supreme leader Ayatollah Ali Khamenei speaks during a meeting with students in Tehran, Iran, Nov. 3, 2015.
Iranian supreme leader Ayatollah Ali Khamenei speaks during a meeting with students in Tehran, Iran, Nov. 3, 2015.

Iranska državna televizija prenela je izjavu ajatole Hameneija da će "nepravedno prolivena krv mučenika koji je trpeo represiju bez sumnje pokazati efekat i da će božija kazna zadesiti saudijske političare".

Vrhovni vođa Irana ajatola Ali Hamenei poručio je da Saudijsku Arabiju očekuje "božija kazna" zbog toga što je pogubila Šeika Nimra al-Nimra, uglednog šiitskog kritičara saudijske vladajuće kraljevske porodice.

Iranska državna televizija prenela je izjavu ajatole Hameneija da će "nepravedno prolivena krv mučenika koji je trpeo represiju bez sumnje pokazati efekat i da će božija osveta zadesiti saudijske političare".

Gnevni iranski demonstranti upali su u ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu i konzulat u Mašhadu, gde su lomili nameštaj i zapalili ga, pre nego što ih je policija isterala iz zgrada. Najmanje 40 osoba je privedeno, a iranski predsednik Hasan Rohani nazvao je napade na diplomatske misije "potpuno neopravdanim", iako je i on osudio pogubljenje 56-godišnjeg šittskog sveštenika u Rijadu.

Iranska revolucionarna garda je objavila saopštenje u kojem navodi da će Nimrova smrt dovesti do pada saudijske monarhije, a pogubljenje opisala kao "akt srednjevekovnog divljaštva".

Smrt šiitskog sveštenika, koji je juče pogubljen zajedno sa još 46 osoba, izazvala je međunarodnu osudu i ozbiljnu eskalaciju diplomatskih tenzija u regionu, a predviđa se da će doći do nemira u svim oblastima gde su šiiti većina.

Iranski veliki ajatola Ali al-Sistani nazvao je pogubljenje "nepravdom i agresijom".

XS
SM
MD
LG