Linkovi

EU poziva Tursku da se "uzdrži od dalje eskalacije"


Turkey - EU

Nakon što su tokom vikenda dva turska ministra spriječena da se povodom skorog referenduma u Turskoj obrate Turcima koji žive u Holandiji, odnosi dvije zemlje su dovedeni do tačke da turski predsjednik govori o uzvratnom udarcu i o tome kako je nacizam na Zapadu još široko raširen, dok holandska vlada svojim gradjanima danas savjetuje prilikom putovanja u Tursku uzmu u obzir ove "diplomatske tenzije".

U isto vrijeme, Visoka predstavnica EU i komesar za pregovore o proširenju su u zajedničkom saopštenju upozorili Tursku da se uzdrži od dalje eskalacije i nadje načina da se situacija smiri. Oni podsjećaju da je odluka o mitinzima u isključivoj nadležnosti država gdje se ti mitinzi namjeravaju održati a da se eventualni nesporazumi mogu riješiti samo otvorenim i direktnim kanalima komunikacije.

Danas se ovim povodom oglasila i Evropska komisija...

"Predsjednik Komisije Junker i potpredsjednici Komisije su tokom vikenda imali telefonske kontakte sa evropskim liderima i rezultat tih razgovora je poziv EU Turskoj da se suzdrži od zapaljivih izjava i akcija koje bi mogle da još više usložne situaciju...nakon tenzija izmedju Turske i nekih evropskih država, od ključne važnosti je da se sada izbjegne dalja eskalacija”, kazao je portparol Evropske komisije, Margaritis Šinas.

Novinari su primjetili da, u isto vrijeme, evropske države, pa i sam Brisel, dozvoljavaju mitinge i manifestacije kurdske PKK koja je proglašena terorističkom organizacijom, dok se zabranjuju skupovi podrške turskom predsjedniku...

"Ne vidimo ulogu nas, EK i EU da govorimo našim članicama kako treba da organizuju mitinge. To je stvar javnog reda, postoje zakoni, regulative i države same najbolje znaju kako sa tim da se nose", odgovara Šinas.

Danas je, medjutim, nagovješteno, da bi se sredstva koja EU daje Turskoj u okviru predpristunih fondova, mogla "relocirati" jer Turska, a zaključeno je to i u prošlogodišnjem Izvještaju o napretku, ne ostvaruje očekivane rezultate u vladavini prava i osnovnim slobodama...

"To nas je navelo da na ovo obratimo više detaljnu pažnju i ponovo razmotrimo postojeću i buduću finansijsku pomoć", navela je portparolka Evropske komisije, Maja Kocijančić.

A riječ je o ozbiljnim sredstvima - ukupno, za period od 2014. do 2020. EK je odvojila gotovo 4 i po milijarde eura podrške IPA predpristupnih fondova Turskoj. Nastavak tenzija izmedju Evrope i Turske se tek očekuje, s obzirom da su slične mitinge, sem Holandije, zabranila Njemačka i Austrija, dok je danski premijer odgodio sastanak sa svojim turskim kolegom, planiran kasnije ovog mjeseca, tvrdeći da se to ne može posmatrati odvojeno od, kako je rekao, turskog napada na Holandiju...

XS
SM
MD
LG