Linkovi

Podrška EP Srbiji


Evropski parlament je danas pozvao Evropsku uniju da što prije odredi datum za početak pregovora sa Srbijom.

Tokom rasprave o godišnjem izvještaju o napretku Beograda u reformama i evropskim integracijama rečeno je da Evropska unija treba što prije da odredi datum za početak završnih pretgovora sa Srbijom. Evropski parlament pozdravio je posvećenost novih vlasti u Beogradu evrointegracijama, kao i njihovu najavu da će se odlučno boriti protiv organizovanog kriminala i korupcije u zemlji.

Kao što ukazuju i iz Evropske komisije, Srbija bi, ukoliko želi značajnije rezultate u ovoj oblasti, posebno važnoj evropskim članicama, morala što hitnije da dovrši reformu pravosudja. Sa druge strane, kritikuje se izmjena zakona o Narodnoj banci, koja, prema stavu evropskih parlamentaraca, umanjuje nezavisnost ove institucije.

Posebno su u EP zadovoljni činjenicom da je nastavljen dijalog Beograda i Prištine, čiji novi krug se očekuje sutra u Briselu u večernjim satima. U isto vrijeme, radna grupa za primjenu zajedničkog upravljanja prelazima je objavila kako su gotovo otvorena vrata da od 10. decembra započne zajednička kontrola na dva granična prelaza: Rudnice i Merdare, dok bi još dva prelaza, Jarinje i Končulj bili otvoreni do kraja godine. Očekuje se da će sutra dva premijera, Dačić i Tači, uz posredovanje visoke predstavnice EU, Ešton, dogovoriti joss neke preostale detalje i konačno finalizirati ovaj sporazum...

"Mislim da je sada ključni posao da se gleda u budućnost, da se nastavi dijalog, koji je veoma dobro počeo, jer to je budućnost za države Zapadnog Balkana," izjavila je tim povodom izvjestiteljka za Kosovo Evropskog parlamenta, Ulrike Lunaček.

Ovakav razvoj stvari daje argumente šefici evropske diplomatije da ministrima spoljnih poslova EU, na skupu naredne sedmice, na sto stavi i zahtjev da se njihovi pretpostavljeni, koji se uskoro očekuju u Briselu na decembarskom samitu, pozitivno izjasne o napretku Srbije i da joj daju očekivani datum za početak završnih pregovora o prijemu u EU. Podsjećanja radi, ključni evropski preduslov da davanje datuma Beogradu je upravo jasan dokaz rada na normalizaciji odnosa sa Prisstinom.
XS
SM
MD
LG