Linkovi

EK: Priznanje Kosova nije preduslov


Peter Stano, portparol evropskog komesara za proširenje, Štefana Filea, Brisel, 12. jun 2012.
Peter Stano, portparol evropskog komesara za proširenje, Štefana Filea, Brisel, 12. jun 2012.

Zvaničnici Evropske komisije medjutim ističu da saradnja i dobrosusjedski odnosi jesu preduslovi za napredovanje Srbije ka EU

Povodom posjete predsjednika Srbije, Tomislava Nikolića Briselu, planirane za 14. jun,danas su u Evropskoj komisiji ponovili jednu od ključnih poruka Beogradu kada je riječ o odnosima sa Prištinom: Priznanje nezavisnosti Kosova nije preduslov za napredovanje Srbije u evropskim integracijama. Medjutim, naglašeno je da saradnja i dobrosusjedski odnosi jesu preduslov.

Uz činjenicu da su nezavisnost Kosova priznale 22 evropske članice, te da se proces približavanja Prištine evropskim integracijama vodi pod budnim okom Brisela, danas su novinari, očekujući uskoro dolazak predsjednika Srbije, Tomislava Nikolića, upitali zvaničnike Evropske komisije da li je zvanični stav Brisela da priznanje nezavisnosti Kosova nije preduslov za evropske integracije Srbije rezultat punih konsultacija svih članica Unije?

"Naravno da su članice konsultovane i najjasniji rezultat toga su zaključci skupa evropskih lidera iz decembra prošle i marta ove godine gdje je navedeno šta EU očekuje od Srbije kako bi bilo moguće Evropskoj komisiji da preporuči naredni korak, početak pregovora. Jedan od ključnih prioriteta je održiv i jasan napredak u odnosuima sa Kosovom, uz nasatavak neophodnih političkih i ekonomskih reformi Srbije. To je jasno definisano i ima podršku šefova država ili vlada EU u zaključima samita," rekao je portparol komesara za proširenje, Štefana Filea, Peter Stano.

Uz ovo, podsjeća se na jučerašnje izjave Štefana Filea u Beogradu da je popravljanje odnosa sa Kosovom, ključni prioritet za Srbiju. Naravno, ne zaobilazi se ni šira regionalna saradnja, pomirenje i dobrosusjedski odnosi kao veoma važni elementi procesa pristupanja Uniji.
XS
SM
MD
LG