Linkovi

Uoči smene predsedništva u EU


Belgium EU Nobel Peace Prize
Belgium EU Nobel Peace Prize

Kipar je danas podneo izveštaj o svom predsjedavanju EU, dok je irsko predsjedništvo obećalo puni angažman u nastojanjima da se nastavi proširenje unije na Zapadni Balkan.

Kipranima nije bilo lako držati kormilo EU tokom proteklih šest mjeseci. Finansijske bure i politička previranja, iz čega je, suprotno očekivanju mnogih, ipak isplivao okvir buduće bankarske unije i čvršćih veza, barem kada je riječ o eurozoni. A kada je riječ o proširenju, ono je proteklih sedmica dobilo novi vjetar u ledja:

"Ono što mogu reći o proširenju Unije na Zapadni Balkan, je da je kiparsko predsjedništvo radilo veoma pošteno na ovom pitanju. Imali smo prošle sedmice i ministarske zaključke o proširenju, zaključke koji su podržani i od strane evropskog samita. Pokušali smo raditi sa pozicije predsjedavajuće, a ne zemlje koja je, primjera radi, jedna od pet evropskih država koja nije priznala Kosovo i koja ima problem sa otpočinjanjem pregovora sa Makedonijom sve dok se ne riješi pitanje njenog imena," izjavio je ministar spoljnih poslova Kipra, Andreas Mavrojanis.

A za dolazeću Irsko predsedništvo pitanje proširenja nije novo. Ta zemlja je predsjedavala Unijom kada je 2004. u njeno društvo primljeno čak deset evropskih država. Ovog puta će, zahvaljujući situaciji na njhovoj ali, prije svega, na našoj strani, biti nešto drugačije.

"Ne očekujem da ćemo u vrijeme našeg novog predsjedavanja primiti deset novih država, ali se zaista nadamo da ćemo pomoći ukupnoj klimi proširenja. Za tako nešto su stvoreni uvjeti posljednim odlukama evropskih ministara spoljnih poslova, sa posebnim fokusom na Zapadni Balkan. Očekuje nas desetogodišnjica Solunske deklaracije o proširenju i mnogi mogu reći da napredak nije bio brz kao što smo očekivali - to vrijedi za obje strane jer je riječ o dvosmjernom procesu.Ono čemu se mi nadamo je da ohrabrimo kandidate i potencijalne kandidate da nastave sa reformama. Desili su se ključni koraci tokom posljednjih sedmica u dijalogu Beograda i Prištine. Stvorena je izuzetna prilika, zahvaljujuchi visokoj predstavnici EU, Ketrin Ešton, ali, moram reći, i veoma hrabrim liderima koji su uspjeli da postignu konkretne rezultate i to je veoma važno za nas. Moramo da pratimo tok tog procesa, i očekujemo izvještaj o tome Evropske komisije krajem marta ili poccetkom aprila. Occigledno da che nas taj izvještaj voditi u našim akcijama, ali se veoma nadamo da će biti progresa na obje strane, te ćemo tako moći do juna mjeseca da predložimo davanje datuma za početak pregovora sa Srbijoim i otvaranje procesa stabilizacije i pridruživanja sa Kosovom. To je naš cilj, mnogo toga zavisi od Srbije i Kosova, a oni će dobiti svu potrebnu pomoć od iskog predsjedništva. Već sam obišla sve kandidatske zemlje i potencijalne kandidate i svi će biti pozvani na neformalni skup ministara 20. i 21. januara u Dablin", poručila jhe ministarka za evropska pitanja Irske, Lusinda Krejton.

U svakom slučaju, tokom irskog predsjedanja, do jula naredne godine, otvara se realna šansa da i Srbija i Kosovo zabilježe krupne korake u evropskim integracijama. Za Srbiju bi to značilo početak završnog procesa pristupanja Uniji, dok bi Kosovo, u slučaju napretka u normalizaciji odnosa sa Beogradom, bilo u prilici da sa Briselom uspostavi prvi ugovorni odnos uobličen u Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.
XS
SM
MD
LG