Linkovi

EU: Usvojeni stavovi o proširenju


Grčki premijer Antonis SAamaras, danska premijerka Hele Torning-Šmit i francuski predsednik Fransoa Oland
Grčki premijer Antonis SAamaras, danska premijerka Hele Torning-Šmit i francuski predsednik Fransoa Oland

Samit Evropske unije , posljednji u ovoj godini, donio je i okvir željenog jačanja evropskog finansijskog prostora.

Medjutim, nije donio i brzinu na kojoj je insistirao zvanični Brisel, ostavljajući utisak da se brojne evropske članice teško odlučuju da kontrolu nad bankama prepuste, iz nacionalnih, u evropske ruke. Uz ovo, bez dublje rasprave, lideri su usvojili stavove svojih ministara o proširenju Unije.

Kada je o glavnoj temi samita riječ, bankarskoj i monetarnoj uniji, skup u Briselu je donio uspjeh nešto manji nego što su se nadali u evropskim institucijama. Grčka je dobila nove milijarde, dogovorena je supervizija banaka, ne od početka, već od sredine naredne godine, a umjesto da pod supervizijom budu sve banke, njih gotovo 6000 , koje posluju na prostoru euro-one, obuhvatiće samo najkrupnije. Najvažnije je da će se ipak desiti, dok ubjedljivo odbijanje Britanaca da učestvuju u prekomponiranju Unije izazviva sve veću pažnju...

"To što rade Britanci je protiv njihovog vlastitog interesa. Pola britanskog izvoza ide u Evropu, a gotovo 80 finansijskih transakcija londonskog Sitija je u eurima", kazao je lider liberala Evropskog parlamenta, Gaj Ferhoštat.

U svakom slučaju, borba za bankarsku i monetarnu uniju se nastavlja i naredne godine, kada bi, vjeruju mnogi trebalo očekivati i snažniji pritisak evropskih institucija na države-članice da prihvate jedinstven mehanizam kontrole i stabilnosti evropskih finansija.
XS
SM
MD
LG