Linkovi

EU bez dogovora o otvaranju granica 1. jula


Putnik nosi zaštitnu masku na aerodromu Fjumićino u Rimu
Putnik nosi zaštitnu masku na aerodromu Fjumićino u Rimu

Države članice Evropske unije nisu uspele da se dogovore o konačnoj listi zemalja čijim će državljanima od 1. jula biti dozvoljen ulazak u EU, a izvesno je da se na toj listi neće naći SAD, Rusija i Brazil.

Ambasadori zemalja članica na listu "bezbednih država" su stavili deset do dvadeset zemalja čijim će državljanima biti dozvoljen ulazak u EU bez potrebe da idu u karantin, ali će pre konačne odluke sa vladama tih zemalja biti održane konsultacije, javlja Rojters.

Putnicima iz Amerike će biti dozvoljen ulazak samo uz određene uslove kao što je obavezno merenje temperature, rekli su američki zvaničnici.

Evropska komisija je ranije preporučila da se najpre otvore granice unutar EU, a potom i za državljane zemalja van bloka. Ipak, podaci Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti ukazuju da je broj obolelih u Severnoj Makedoniji i BiH preveliki da bi se dozvolilo otvaranje.

Zemlje članice i dalje primenjuju različita pravila.

Grčka traži od državljana pojedinih članica EU, poput Francuske, Italije, Holandije i Španije, da se testiraju na koronavirus i samoizoluju dok ne dobiju rezutlate.

Češka je saopštila da neće dozvoliti ulazak turistima iz Portugala, Švedske i nekih delova Poljske.

Postoji načelni dogovor da se EU otvori za one zemlje u kojima je epidemiološka situacija slična ili bolja nego unutar unije.

Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, u goroj situaciji su SAD, Meksiko, Brazil i većina Latinske Amerike, Južnoafrička republika i Saudijska Arabija.

XS
SM
MD
LG