Linkovi

Vanredni sastanak EU o krizi


Italijanski premijer Mario Monti, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland na sastanku u Briselu
Italijanski premijer Mario Monti, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland na sastanku u Briselu

Lideri Evropske unije baviće se alarmantnom situacijom u Grčkoj i sudbinom eurozone, te načinima za podsticanje rasta

Večeras u Briselu počinje vanredni sastanak EU lidera koji će se baviti alarmantnom situacijom u Grčkoj i sudbinom eurozone. Ideja je naći načina da se ne samo zaustavi kriza, već i da se podstakne razvoj. O tome kako to uraditi postoje različite ideje.


Evropski lideri se opet okupljaju na neformalnom summitu, pokušavajući, nakon oštrih kritika sa više medjunarodnih, evropskih i nacionalnih adresa, borbi za preživljavanje krize, koja se pokazala isrpljujuća i neizvjesnog trajanja, dodati nešto i od podsticaja razvoju. Već neko vrijeme Evropska komisija zagovara uspostavljanje "evropskih obveznica", što je u Evropkom parlamentu podržano uz modifikaciju-obveznice DA, s tim što se parlamentarci zalažu da budu to obveznice koje bi se odnosile na konkretne projekte.


U najavi skupa su padale prognoze da će se atmosfera dodatno zagrijati direktnim sukobom kancelarke Merkel i novoizabraniog francuskog predsjednika. Prva je oštro protiv njih, smatrajuću i da je riječ o nerazumnom potezu i obećavajući da zvanični Berlin svoj stav o tome ne misli mijenjati. Sa druge strane, iza Pariza i pozitivnog stava o evropskim obveznicama kao načinu trajnog rješenja krize, stoje neke od najznačajnijih medjunarodnih adresa i tijela: od Medjunarodnog monetarnog fonda do američkog predsjednika.


"Nismo se večeras okupili da bi se svadjali. Moramo da kažemo šta mislimo, šta su dobri instrumenti, dobre metode, dobar pristup da bi se uvećao rast. To je dio diskusije. A konačne odluke ćemo doinijeti u junu. Ali, mislim da je ključno da kažemo šta mislimo", kazao je francuski predsednik Fransoa Oland.


"Vjerujem da evropske obveznice ne doprinose stimulisanju rasta u eurozoni", saopštila je nemačka kancelraka Angela Merkel.


Tražeći da lideri konačno pokrenu stvari sa mrtve tačke, liberali u Evropskom parlamentu su podsjetili da je prije današnjeg održano je 18 vanrednih samita od izbijanja krize, 18 propalih pokušaja da se nadje svjetlo na dnu tunela, koje će značiti ne samo stezanje kajiša, već i korake ka razvoju, dizanju sa dna..


Sa druge strane, evropski lideri se okupljaju u atmosferi sve veće nesigurnosti ostanka Grčke u eurozoni što bi ih, nakon drugog kruga izbora u toj zemlji, 17. juna, moglo zateći nespremne, a euru zadati smrtonosni udarac. Zato je radna grupa eurozone početkom ove sedmice uputila preporuku svim državama koje koriste euro-pripremite plan za slučaj da Grci izadju iz zajedničkog društva. Današnje vanredno okupljanje evropskih lidera neće o tome donijeti posebne zaključke već će pokušati da usaglasi zajednički stav, koji bi svoju formu trebao dobiti na redovnom junskom samitu EU.

XS
SM
MD
LG