Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je u polugodišnjem izveštaju apelovala na evropske lidere da umanje mere štednje, upozorivši da bi agresivno smanjivanje budžeta moglo da dovede do velikih gubitaka u evrozoni, što bi zatim moglo negativno da se odrazi i na globalnu ekonomiju.


Učenici rado učestvuju u jednodnevnom štrajku, koji su organizovali vodeći sindikati u Španiji. Očekuje se da će se više od milion prosvetnih radnika u Španiji pridružiti štrajku zbog uvođenja mera štednje, kojima je predviđeno smanjenje ovogodišnjeg budžeta za školstvo za jednu petinu.


Pilar Molto ističe da u njenoj školi ove godine predaje manje od 30 nastavnika.

“Nastavnici su generalno pogođeni manjkom sredstava i investicija", kaže Molto, nastavnica fizike i hemije u srednjoj školi.


Prosvetni radnici i učenici svakako nisu jedini koji se žale na mere štednje – političari poput francuskog predsednika, Fransoa Olanda, umesto štednje predlažu fokusiranje na otvaranje novih radnih mesta i podsticaj privrednog rasta.

Tom predlogu sada se pridrižila i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Predstavnici ove organizacije sa sedištem u Parizu, upozorili su da bi agresivno kresanje budžeta radi smanjenja državnog duga, moglo da povede evrozonu nizlaznom putanjom, što bi takođe moglo da nanese štetu globalnoj ekonomiji.


“Evropi je potreban rebalans. Neke evropske zemlje beleže ekonomski rast, dok su druge u recesiji, tako da je neophodan rebalans budžeta koji bi omogućio rast zemljama na jugu i zahtevao veću konkuretnost. To bi se moglo postići određenim merama na severu, ukoliko bi se dozvolio rast prihoda i uvela politika na nivou cele Evropske unije koja bi podržala potražnju i investicije", smatra glavni ekonomista OECD-a, Pjer Karlo Parodan.


Prema turobnoj ekonomskoj prognozi u svom polugodišnjem izveštaju, OECD predviđa pad privredne aktivnosti evrozone ove godine za 0,1 % kao i porast nezaposlenosti na novi rekordni nivo – više od 11 %.


Uoči samita evropskih lidera u Briselu u sredu, OECD je takođe predložio sprovođenje sveobuhvatnih reformi u oblastima kao što su obrazovanje, inovacije i konkurencija, upozorivši da ukoliko EU ne budu odlučno delovala, to može da pogorša krizu i poveća mogućnost da se ona prelije i na ostatak sveta.