Linkovi

EU finansijski pomaže vladavinu prava i rešavanje socijalnih pitanja u Srbiji


EU za pravdu, podrška za Poglavlje 23
EU za pravdu, podrška za Poglavlje 23

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici potpisao je u utorak sa ministarkom pravde Srbije Majom Popović sporazum o nastavku projekta "EU uz pravdu - Podrška poglavlju 23" u iznosu od dodatna dva miliona evra finansijske podrške EU, za naredne dve godine.

Fabrici je tokom onlajn konferencije organizovane tim povodom rekao je da je vladavina prava ključni element za EU, kako za njene države članice, tako i one poput Srbij , koje teže članstvu.

Vladavina prava je važna kako bismo obezbedili da sve javne funkcije rade u okvirima zakona u skladu sa demokratijom, osnovnim pravima i uz nezavisnost sudstva. To je pitanje zakonitosti, pluralizma i odgovornosti, napomenuo je Fabrici, prenosi FoNet.

Evropska komisija je u nedavnom izveštaju o Srbiji, podsetio je on, konstatovala u poglavljima 23 i 24 ograničeni napredak, ali glavna poruka je da je potrebno uraditi još dosta toga.

Treba raditi još u oblasti pravosudne reforme, borbe protiv organizovanog kriminala i korpucije, slobode medija, slobode izražavanja, naglasio je Fabrici i istakao da je ministar pravde koordinator u poglavlju 23.

Pozdravljam snažnu posvećenost minstarke i Vlade da se fokusiraju na sprovođenje ovih reformi, ne samo da bi Srbija bila bliže EU, već da bi građani što pre osetili korist od tih reformi, zaključio je Fabrici.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i ministarka pravde Srbije Maja Popović tokom onlajn konferencije upriličene povodom donacije EU Srbiji u okviru pomoći za Poglavlje 23 u pregovorima sa EU (Foto: Fejsbuk stranica EU u Srbiji)
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i ministarka pravde Srbije Maja Popović tokom onlajn konferencije upriličene povodom donacije EU Srbiji u okviru pomoći za Poglavlje 23 u pregovorima sa EU (Foto: Fejsbuk stranica EU u Srbiji)

Ministarka Maja Popović je istakla da je ovo još jedan projekat kojim EU pomaže jačanje vladavine prava u Srbiji.

Punopravno članstvo Srbije u EU je apsolutni spoljnopolitički priortet zemlje, ali puko članstvo nije samo po sebi cilj, već uspostavljanje Srbije kao kredibilne buduće članice, moderne država utemeljene na vladavini prava, sa efikasnim pravosuđem u koje javnost ima poverenje, rekla je Popović.

Maja Popović je rekla da se očekuje nastavak rada na usklađivanju nacionalnih propisa sa tekovinama EU, kao i nastavak rada na izmeni najvišeg pravnog akta i pratećim propisima.

Nastavak projekta podrazumeva podršku EU u naredne dve godine tokom kojih će se pratiti primena izmenjenog pravnog okvira, pre svega u oblasti izvršenja i obezbeđenja, izrada zakona o sudskim veštacima, prevodiocima i izmene u parničnom postupku, navela je Maja Popović neke od zadataka.

Pomoć EU na polju zapošljavanja i socijalnih pitanja

Srbija i ubuduće može da računa na podršku Evropske unije na polju zapošljavanja, socijalnih pitanja i socijalne inkluzije tokom ovih teških vremena koje je obeležila pandemija Kovida 19, istakao je nešto kasnije u utorak Sem Fabrici u razgovoru sa ministarkom rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Darijom Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević i Fabrici razgovarali su o unapređenju saradnje, kao i aktivnim merama zapošljavanja, podrške ranjivim grupama poput Roma i upravljanje migrantskom krizom, sa akcentom na zaštitu maloletnika bez pratnje, saopštilo je Ministarstvo.

Zahvalni smo na saradnji i podršci EU po pitanju izgradnje kapaciteta u oblasti zapošljavanja, podršci Nacionalnoj službi za zapošljavanje, kao i u oblasti zapošljavanja mladih i teže zapošljivih kategorija, kao i inkluziji Roma, i podršci sistemu socijalne zaštite u radu sa migrantskom populacijom, istakla je Kisić Tepavčević, preneo je FoNet.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koordinira aktivnostima državne uprave u Poglavlju 2 – Sloboda kretanja radnika i Poglavlju 19 - Socijalna politika i zapošljavanje, navela je ona.

Prema rečima Kisić Tepavčević, predstavnici tog ministarstva učestvuju u radnim grupama i aktivnostima za realizaciju akcionih planova za veći broj poglavlja od kojih su ključna Poglavlje 23 - Pravosuđe i osnovna prava i Poglavlje 24 - Pravda, sloboda i bezbednost, kao i u praćenju sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Sem Fabrici je podsetio da je Evropska komisija usvojila Ekonomsko-investicioni plan za zapadni Balkan koji predstavlja značajan program podrške za radna mesta u malim i srednjim preduzećima koje će finansirati EU.

XS
SM
MD
LG