Linkovi

Apel za federalizaciju EU


Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo tokom govora o stanju Unije u Evropskom parlamentu u Strazburu, 12. septembar 2012.
Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo tokom govora o stanju Unije u Evropskom parlamentu u Strazburu, 12. septembar 2012.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo založio se za "više evropskog jedinstva i integracije... za federaciju nacionalnih država".

Danas je, mnogi to vjeruju, važan dan za EU. Njemački ustavni sud je dao zeleno svjetlo za ozbiljnije učešće te zemlje u evropskom stabilizacijskom fondu dok je prvi čovjek evropske vlade, Žoze Manuel Barozo i zvanično najavio bankarsku uniju što su mnogi prepoznali kao ozbiljan put prema federalizaciji evropskih država:

"Globalizacija traži više evropskog jedinstva, više jedinstva traži više integracije, više integracije traži više demokratije. Danas pozivam na federaciju nacionalnih država, ne na super-državu. Demokratsku federaciju koja će se baviti zajedničkim problemima, dijeliti suverenitet na način da svi zajedno možemo bolje kontrolirati vlastitu sudbinu. Rijec je o Uniji sa državama članicama, a ne protiv njih," rekao je Barozo.

Kako se sve vrti oko novca, tako je i ova priča zamišljena da krene sa te strane od supervizije oko 6 hiljada banaka euro-zone, koja će biti u rukama Evropske centralne banke. Medjutim, krajnja tačka je federalna unija, ali, upozoravaju iz Evropskog parlamenta, ne bez federalne demokratije:

"U procesu smo federalizacije Evrope, ali bez federalnog parlamenta neće biti ni federalne demokratije," izjavio je predsjednik EP, Martin Šulc.

Evo šta o tome kažu parlamentarci:

"U Evropi ne postoji socijalni pakt. Imamo slabašan pakt razvoja, snažan fiskalni pakt, ali ono što nedostaje je socijalna dimenzija," istakao je šef socijal-demokrata Evropskog parlamenta, Hanes Svoboda.

"Protiv krize se moramo boriti djelima, ne riječima. Trebaju nam što prije zakonski prijedlozi kako da uspostavimo političku uniju u Evropi," poručio je šef liberala Evropskog parlamenta, Gi Ferhofstat.

Stiče se utisak da nakon današnjih riječi i najava, u EU više ništa neće biti kao što je bilo - i da je vrijeme za promjene.
XS
SM
MD
LG