Linkovi

Nemački sud odobrio stalni finansijski fond


Nemački Federalni ustavni sud zauzeo stanovište da Nemačka može da ratifikuje fond Evropskog mehanizma za stabilnost

Najviši sud u Nemačkoj odbacio je pokušaj da se spreči osnivanje novog stalnog fonda za finansijsku pomoć za 17 zemalja evrozone, koji bi im obezbedio finansijsku zaštitu u cilju smirivanja trogodišnje dužničke krize.

Nemački Federalni ustavni sud danas je stao na stanovište da Nemačka može da ratifikuje fond Evropskog mehanizma za stabilnost u vrednosti od 644 milijardi dolara, pod uslovom da on ispuni određene uslove. Medju njima je ograničenje nemačkog doprinosa fondu na 244 milijardi dolara, koji bi mogao da se uveća samo uz odobrenje parlamenta te zemlje.
Nemačka kancelarka Angela Merkel je pohvalila pomenutu odluku suda kao dobru za Nemačku i Evropu.

Nemačka je najveća evropska ekonomija i najvažniji učesnik fonda za finansijsku pomoć, osnovanog u cilju spašavanja zemalja evrozone ophrvanih dugom. Ali neki nemački zakonodavci su zabrinuti zbog dalje pomoći dugom opterećenih zemalja evrozone.

Evropski lideri takodje tragaju za drugim načinima za hvatanje u koštac sa tekućom finansijskom krizom, uključujući predlog da Evropska centralna banka nadgleda svih 6 hiljada banaka u evrozoni.
XS
SM
MD
LG