Linkovi

Stejt department: Eskobar uskoro na novoj funkciji u redovnoj rotaciji


Specijalni predstavnik za Zapadn Balkan i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar u Ohridu, mart 2023. (AP Photo/Boris Grdanoski)
Specijalni predstavnik za Zapadn Balkan i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar u Ohridu, mart 2023. (AP Photo/Boris Grdanoski)

Američki Stejt department demantovao je medijske navode da je specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar otpušten sa te funkcije zbog navodnog sukoba interesa, zbog povezanosti članova njegove porodice sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije i Vladom Republike Srpske.

U odgovoru Glasu Amerike, portparol Stejt departmenta navodi da su takvi navodi novinara Vudija Džimšitija, objavljeni na portalu Frontliner.uk "potpuno netačni, što je proverljivo".

"Zamenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijel Eskobar nije smenjen s položaja. Sve karijerne diplomate u Stejt departmentu menjaju pozicije u periodu od jedne do četiri godine, što je deo redovne prakse. Kao karijerni diplomata, zamenik pomoćnika državnog sekretara Eskobar je obavljao svoju trenutnu ulogu tri godine, a narednih nedelja prelazi na svoj sledeći zadatak, što je odavno planirano", navodi Stejt department.

Nije rečeno šta će biti novo Eskobarovo zaduženje.

Eskobar je na funkciju specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan i zamenika pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, došao u septembru 2021. godine. Do tada je bio zamenik ambasadora SAD u Beogradu, gde je ranije obavljao i funkciju otpravnika poslova. Osim u Beogradu, radio je u diplomatskim misijama u Podgorici i Banjaluci. Gabrijel Eskobar je bio na pozicijama u Pragu, Rimu i Moskvi. Radio je i u diplomatskim misijama u Iraku, Boliviji, Pakistanu.

"Do planiranog prelaska na novu funkciju, nastavlja da obavlja ulogu zamenika pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, kao i specijalnog izaslanika za pitanja Zapadnog Balkana", navodi portparol Stejt departmenta.

Novinar Vudi Džimšiti objavio je u tekstu "Diplomatija Gabrijela Eskobara na udaru" da je Eskobarova supruga Elizabet dobila novac od Ministarstva spoljnih poslova Srbije, kao i da partner u firmi Mek Ginis Lokridž LLP iz Teksasa, koja ima ugovor sa Vladom Republike Srpske o zastupanju u međunarodnim pravnim postupcima, ima porodične veze sa Eskobarom. Sve to, navodi Džimšiti, je kompromitujuće za diplomatu koji ima važnu ulogu u pregovorima Srbije i Kosova.

Stejt department je ove navode oštro demantovao.

"Neodgovorno je objavljivati takve neistine. Podstičemo sve novinare da provere činjenice pre nego što podele uvredljive i neosnovane glasine. Znamo da dezinformacije predstavljaju izuzetnu pretnju za demokratska društva. One truju društveni diskurs, pojačavaju podele i predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost SAD i naših saveznika i partnera".

U odgovoru Stejt departmenta se zaključuje da SAD "snažno podržavaju dijalog Srbije i Kosova pod okriljem EU, ka postizanju mirnog i produktivnog odnosa između Kosova i Srbije.

"U potpunosti smo usklađeni sa svojim evropskim partnerima i nastavićemo da igramo aktivnu ulogu u podršci dijalogu", zaključuje se u odgovoru Glasu Amerike.

XS
SM
MD
LG