Linkovi

Bivši policajac vodi u trci za gradonačelnika Njujorka


Jedan od demokrata koji se bori unutar stranke za kandidata za gradonačelnika Erik Adams

Bivši policajac Erik Adams vodi u trci unutar Demokratske stranke za kandidata za gradonačenlnika Njujorka.

Oko 85 odsto biračkih mesta već je prijavilo rezultate prema kojima je Adams, inače predsednik opštine Bruklin, izboio na prvo mesto od 13 kandidata sa oko 32 odsto glasova.

Iza njega je Maja Vajli, advokatica za ljudska prava i saradnica odlazećeg gradonačelnika Bila de Blazia, a treća je Katrin Garsija sa oko 19 odsto glasova.

Predizbori u utorak bili su prvi po novom sistemu glasanja, prema kojem birači imaju pravo da rangiraju pet kandidata. Ako posle prvog kruga nijedan ne osvoji 50 odsto, glasovi poslednjeg na listi daju se onima na vrhu liste.

Gradski izborni štab je najavio da će prvi rezultati rangiranja biti objavljeni 29. juna, a konačni rezultati se očekuju sredinom jula.

Adams bi mogao da postane prvi crnac na čelu Njujorka, ali je apelovao da se ne žuri sa proglašenjem pobede.

U kampanji je pozvao na povećanje resursa za policiju kako bi mogla da se izbori sa rastućim kriminalom u gradu, posebno posle pandemije.

U trci je i nekadašnji pretendent na mesto demokratskog predsedničkog kandidata, Endrju Jeng, koji je trku u predizborima završio na četvrtom mestu sa 12 odsto glasova.

Očekuje se da u svakom slučaju, ko god da bude kandidat, demokrate dobiju mesto gradonačelnika Njujorka. U Republikanskoj stranci nominaciju je osvojio Kurtis Silva, osnivač civilne patrole "Anđeli čuvari".

XS
SM
MD
LG