Linkovi

Šta znače rezultati novog popisa za političku mapu Amerike


Tajms skver u Njujorku
Tajms skver u Njujorku

Američki Biro za popis stanovništva objavio je nove podatke prema kojima su južne i zapadne države, zbog migracija i rasta broja stanovnika, dobile nova mesta u Predstavničkom domu Kongresa, dok su ih neke države na severu izgubile, a na taj način republikanci jačaju svoja uporišta.

Rezultati popisa koji je trajao 10 godina će odrediti političku mapu Amerike u narednoj deceniji.

Teksas je dobio dva mesta, i to je najveća promena u popisu.

Po jedno mesto dobili su Florida, Severna Karolina, Oregon, Montana i Kolorado.

Po jedno mesto izgubili su Njujork, Kalifornija, Ilinois, Mičigen, Ohajo, Pensilvanija i Zapadna Virdžinija.

Broj članova Predstavničkog doma koji dolazi iz neke države zavisi od broja stanovnika u toj državi. One u kojima raste populacija, dobijaju nova mesta, one u kojima se smanjuje ih gube.

Novi rezultati popisa znače i da će države morati da menjaju granice svojih distrikta, proces poznat i kao "džerimendering", što obe partije žele da okrenu u svoju korist.

Promene u popisu stanovništva znače da republikanci, koji su većina u državnim skupštinama Teksasa i Floride, mogu da promene granice distrikta tako da u njima više ne pobeđuju demokrate, koje imaju tesnu većinu.

Kalifornija je i dalje američka država sa najviše stanovnika, ali pošto se broj žitelja smanjuje, izgubila je jedno mesto.

Ukupno, rezultati popisa pokazuju da u SAD živi 331.449.281 stanovnik, što je 7,4 odsto više nego 2010. Ali, to je ujedno i najsporiji rast u američkoj istoriji.

Detaljniji rezultati popisa očekuju se u septembru, a objavljivanje ovih rezultata kasni četiri meseca jer zbog pandemije nije bilo moguće ići od vrata do vrata.

XS
SM
MD
LG