Linkovi

Erdogan slavi pobedu, opozicija o neregularnostima


Redžep Tajip Erdogan pozdravlja svoje pristalice u Istanbulu
Redžep Tajip Erdogan pozdravlja svoje pristalice u Istanbulu

Vladajuća turska stranka slavi pobedu posle referenduma kojim su predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu pružena nova široka ovlašćenja. Opozicija navodi da će dovesti u pitanje rezultate jučerašnjeg glasanja, koje je, kako navodi, prepuno prevara. Erdoganova pobeda bi mu pružila nova ovlašćenja koja bi umanjila uticaj parlamenta, dok bi ministri kabineta bi bili direktno imenovani od strane predsednika i bili odgovorni direktno njemu.

Predsednik Erdogan se sinoć obratio svojim pristalicama koji su ga pozdravili uzvicima odobravanja, samo nekoliko sati pošto su zatvorena glasačka mesta.

Postali smo jedno, postali smo dobri, postali smo zdravi, postali smo braća i svi smo sada jedna Turska.”

Od glasača se tražilo da usvoje paket reformi u 18 tačaka koji je predložila vladajuća Stranka pravde i razvoja i kojim bi se zamenio tekući sistem parlamentarne demokratije, te uveo moćni izvršni predsednički položaj. Ta ideja je većinom kritikovana u inostranstvu.

Gotovo ceo svet je protiv nas. Videli smo kako je Zapad neprijateljski raspoložen prema nama, ali mu se moj narod usprotivio. Nismo podeljeni, nismo pocepani”, rekao je Erdogan.

Medjutim, turska opozicija navodi da će dovesti u pitanje referendum, koji je kako tvrdi, bio pun prevara.

U ovom trenutku ulažemo prigovor na dva I po miliona glasova. Gotovo 60 posto biračkih mesta je imalo probleme", kaže Erdal Aksunger iz Republikanske narodne stranke.

Jedan zvaničnik glavne opozicione Republikanske narodne stranke optužio je izborne zvaničnike da su menjali neka pravila glasanja pošto je glasanje već počelo.

Referendum će biti suočen sa ozbiljnim problemom legitimnosti”, najavluje potpredsednik Republikanske narodne stranke Bolent Tezkan.

Neki posmatrači navode da tesna pobeda sa 51 odsto glasova za prema 49 odsto protiv – ne pruža predsedniku legitimitet koji traži.

Očekivalo se da će Erdogan osvojiti nekih 60 odsto glasova tako da 51 odsto nije dobro za njega. To je neka vrsta lekcije, i nadam se da će je naučiti”,smatra Čan Dundar, osnivač dvojezične veb stranice "Ozguruz".

Erdogan je apelovao na opoziciju da prihvati poraz i izrazio uverenje da ga sada ništa ne može zaustaviti. Ovim ustavnim amandmanima se takodje okončava zvanična neutralnost predsednika i pruža mu se mogućnost da bude na čelu neke političke stranke. On će imati moć da raspusti parlament i proglasi vanredno stanje, kao i da imenuje sudije Vrhovnog i Ustavnog suda. Erdogan je takodje rekao da će ponovo uvesti smrtnu kaznu koja je u Turskoj ukinuta 2004. godine.

Zvaničnici Evropske unije su bili kritični prema, kako ocenjuju, Erdoganovom nastojanju da prigrabi još veću vlast. Prkosni komentari turskog predsednika u odnosu na Zapad i njegov plan da ponovo uvede smrtnu kaznu ukazuju da je odustao od nastojanja da Tursku učini članicom unije.

XS
SM
MD
LG