Linkovi

Vladajuća stranka u Turskoj proglasila pobedu na referendumu


Glasači na referendumu u Turskoj
Glasači na referendumu u Turskoj

U nedelju kasno uveče, vlasti su saopštile da je turska vladajuća stranka proglasila pobedu pošto su prebrojani skoro svi glasovi na refrendumu kojim se predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu pružaju široka nova ovlašćenja.

Zvaničnici nisu odmah saopštili pobednika referenduma - koji se smatra jednim od najvažnijih u istoriji te 84 godine stare republike. Bilo je 51,3 odsto glasova DA nakon odbrojavanja 98 posto glasova, navela je zvanična državna novinska agencija Anadolija.

Medjutim, Erdoganovi sledbenici su organizovali pobednički vatromet u glavnom gradu i ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu je, kako se navodi, rekao pristalicama u svom rodnom mestu Antalija: "Od sada, postoji istinski nova Turska. Biće stabilnosti i poverenja u novoj Turskoj."

Očigledan uspeh glasanja za DA znači da će turski parlament u velikoj meri biti marginalizovan. Premijer i Kabinet će biti ukinuti i predsednik će direktno imenovati ministre koji će biti odgovorni njemu. Predsednik će takodje donositi odluku o budžetu.

Ovim ustavnim amandmanima se takodje okončava zvanična neutralnost predsednika, što mu omogućava da bude na čelu političke stranke. Predsednik će takodje imati ovlašćenje da vparlament i proglasi vanredno stanje, dok će istovremeno imati šira ovlašćenja da imenuje sudije vrhovnog i ustavnog suda.

Ovaj referendum je doveo do podela u zemlji, jer i zagovornici i protivnici iznose argument da je u pitanju budućnost zemlje.

"Glasao sam za NE ", rekao je jedan čovek u Kadikoj četvrti Istambula koja je tradicionalno uporište protivnika predsednika Erdogana. Isti je dodao: "Nema takvog ustava na svetu poput ovog koji oni nama prezentiraju. To nije republika, nije demokratija, to nije ništa. Sva moć je ujedinjena u jednoj ličnosti. Pretpostavimo da je ovaj predsednik dobra osoba, ali šta je sa sledećim? Svako može da iskoristi takvu moć na veoma loš način."

Medjutim Erdoganovi slebenici su puni entuzijazma povodom predloženih ustavnih promena. "Glasao sam DA radi koristi mojoj zemlji.", rekao je jedan gradjanin.

Erdogan insistira da će ove reforme uspostaviti brzi i efiaksan sistem uprave koji će omogućiti Turskoj da se suoči sa izazovima borbe protiv terorizma i izazovima usporene ekonomije.

U medjuvremenu, odluka turske izborne komisije da prihvati referendumske listiće bez pečata kao važeće uzrokovaće ozbiljan problem u pogledu regularnosti glasanja, rekao je zamenik predsednika glavne opozicione Republikanske narodne stranke.

XS
SM
MD
LG