Linkovi

Poznata fotografkinja širi radost kolekcijom slika "pandemijskih beba"


Fotografkinja En Gedes pozvala je žene širom sveta da joj šalju fotografije svojih beba.

Pandemija Kovida je izvor tuge, ali nije mogla da spreči radosne životne trenutke – uključujući rođenje hiljada beba u ovom teškom periodu. Poznata fotografkinja En Gedes, Australijanka koja živi u Njujorku, pozvala je žene širom sveta da joj šalju fotografije svojih novorođenih beba koja ona objavljuje na svom vebsajtu.

Serija karantina uvedenih zbog koronavirusa bila je izazov za fotografkinju En Gedes. Stalno prelistavanje novina, kratka šetnja po kraju, apatija… jedna od najpoznatijih fotografa za bebe imala je teškoće da se prilagodi novoj realnosti.

Gedes je poznata po svojim fotografijama novorođenčadi – beba koje spavaju među laticama cveća ili među listovima kupusa. Njeni radovi su bili najpopularniji 1990-ih, kada su kalendari sa njenim fotografijama ukrašavali zidove u hiljadama kuća.

Kako se period zatvaranja stalno produžavao, Gedes je pomislila -.dosta je bilo, i pronašla način da unese radost u novu svakodnevicu.

"Projekat radost" - kolekcija fotografija beba rođenih za vreme pandemije
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

“Naša najstarija ćerka – naše dve ćerke su fotografkinje, pitam se zašto – rekla je – zašto ne uradiš nešto da širiš radost jer si to radila kroz celu karijeru. Tako sam osmislila seriju “Radost”, ali nisam sanjala da će tako uticati na mnoge ljude, uključujući i mene. Jer sve što sam uradila je bilo da objavim jedan post."

Gedes je u tom postu rekla: "Zdravo svima, dok smo u dobrovoljnoj izolaciji i pokušavamo da se snađemo u ovoj pandemiji, imala sam mnogo vremena za razmišljanje i shvatila da se već 30 godina bavim nečim što širi radost. Hoćete li mi pomoći da širimo radost po svetu tako što ćete mi poslati poruku sa veselim fotografijama svojih beba?”

En Gedes je očekivala odgovor, ali nije sanjala da će biti preplavljena hiljadama fotografija beba rođenih u ovom neverovatno teškom periodu. Mala kolekcija koju je zamišljala pretvorila se u veliki, kolektivini portret beba rođenih za vreme pandemije u više od 80 zemalja.

“Kao majka, koja je decu dobila pre više od 30 godina, moram da skinem kapu svim sjajnim ženama širom sveta koje su se porađale noseći masku, često bez porodice ili partnera pored sebe.”

Žene koje su postale majke slale su fotografije i pričale o svojim iskustvima porođaja sa maskom N95 i nesebičnim medicinskim sestrama i lekarima koji su bili uz njih.

Fotografije En Gedes bile su na vrhuncu popularnosti 1990-ih.
Fotografije En Gedes bile su na vrhuncu popularnosti 1990-ih.

Fotografija je bilo toliko mnogo da Gedes nije mogla da ih sve objavi. Međutim pronašla je način. Napravila je aplikaciju sa pretplatom, svojevrsnu fotobanku za fotografije beba, gde svako može da aploduje fotografiju svog deteta i dobije personalizovani odgovor same Gedes.

“Preporučila bih ljudima da uključe i sebe u fotografije, jer to pruža perspektivu koliko su sićušne te bebe. Takođe, jednog dana kada porastu, to će vašoj deci godinama pružati priliku da vam se smeju zbog vase frizure ili stila oblačenja.”

Gedes veruje da fotografije beba imaju jedinstven efekat na ljude – smiruju ih i donose im radost u teška vremena.

“To je moć sićušnih beba. Možete da isečete cveće, ali ne možete da zaustavite proleće. Za vreme Kovida, pojavljivali su se mali “džepovi” intenzivne radosti, ali je to i dalje - radost.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG