Linkovi

Šta nakon presude Hanteru Bajdenu?


Hanter Bajden sa suprugom Melisom Koen pred zgradom suda u Vilmingtonu (REUTERS/Hannah Beier)
Hanter Bajden sa suprugom Melisom Koen pred zgradom suda u Vilmingtonu (REUTERS/Hannah Beier)

Hantera Bajdena, sina američkog predsednika, porota je proglasila krivim po optužbama da je nelegalno posedovao oružje dok je upotrebljavao narkotike.

Da li će Hanter Bajden ići u zatvor?

Maksimalna zatvorska kazna za krivično delo za koje je osuđen iznosi 25 godina zatvora. Međutim, prema smernicama za određivanje visine kazne za nelegalno posedovanje vatrenog oružja, što je najteže krivično delo na koje je Bajden osuđen, kazna bi mogla iznositi od 15 do 21 mesec zatvora.

Većini prestupnika za slično krivično delo određena je manja kazna od toga. Takođe, Hanter Bajden mogao bi služiti više kazni istovremeno.

Bajden nije koristio vatreno oružje u činjenju krivičnih dela, nema dosije i pridržavao se uslova za boravak na slobodi pre suđenja – uključujući tu mesečna testiranja na drogu. To pravni stručnjaci tumače kao olakšavajuće faktore koji mogu doprineti da Hanter Bajden kaznu ne provede u zatvoru.

Kada će Hanter Bajden biti osuđen?

Okružni sudija Merijelen Norika nije odredila datum izricanja presude. Osuđenima se kazne pred federalnim sudom u Delaveru uobičajeno izriču 120 dana od donošenja presude. To bi značilo da bi visina kazne određena Hanteru Bajdenu mogla biti određena mesec dana pre predsedničkih izbora 5. novembra.

Sa njim bi prvo trebalo da razgovaraju službenici zaduženi za uslovne kazne, koji će pripremiti izveštaj u kom će naznačiti kazne na osnovu federalnih smernica za odmeravanje sankcija.

Nakon toga tužioci i branioci trebalo da bi da daju preporuke na izveštaj. Potom će porupajući sudija održati ročište pre donošenja odluke o visini kazne.

Može li se uložiti žalba?

Pravni tim Hantera Bajdena izneo je tri argumenta za odbacivanje slučaj protiv svog klijenta pre suđenja – i mogao bi ih aktuelizovati u žalbenom postupku.

Tvrdili su da je Zakon o oružju neustavan nakon odluke američkog Vrhovnog suda iz 2022. kojom su proširena prava nanošenje naoružanja. Takođe, navodili su da je slučaj politički motivisan, kao i da je sporazum o priznanju krivice koji je Hanter Bajden sklopio 2023. validan - iako su ga tužioci poništili.

Advokat Hantera Bajdena Ejb Louel poručio je da će nastaviti borbu svim pravnim sredstvma.

Preostali postupci protiv Bajdena

Sinu američkog predsednika u septembru bi trebalo da se sudi po optužbama za kršenje poreskog zakona. Pošto je u utorak osuđen za krivično delo, mogao bi se suočiti sa većom kaznom, ukoliko bude proglašen krivim.

Najveća zaprećena kazna za to krivično delo, prema američkom Sekretarijatu za pravosuđe, iznosi 17 godina zatvora. Međutim, tako visoka kazna smatra se malo verovatnom.

XS
SM
MD
LG