Linkovi

Hanter Bajden proglašen krivim za nelegalno posedovanje oružja dok je koristio narkotike


Hanter Bajden, supruga Melisa Koen i prva dama Džil Bajden izlaze iz sudnice nakon što sin američkog predsednika proglašen krivim (REUTERS/Hannah Beier)
Hanter Bajden, supruga Melisa Koen i prva dama Džil Bajden izlaze iz sudnice nakon što sin američkog predsednika proglašen krivim (REUTERS/Hannah Beier)

Porota u Vilmingtonu proglasila je krivim Hantera Bajdena, sina američkog presednika, po optužbi da je nelegalno posedovao oružje dok je upotrebljavao narkotike.

Dvanaestočlana porota u Vilmingtonu, u državi Delaver, Bajdena je proglasila krivim po sve tri tačke optužnice. To je ujedno i prvi slučaj da je sin jednog aktuelnog američkog predsednika osuđen za krivično delo.

Bajden je u sudnici klimnuo glavom pošto je presuda pročitana. Agencija Rojters izveštava da je suzdržano reagovao.

„Danas sam više zahvalan za ljubav i podršku koju sam doživeo ove prošle nedelje od Melise, moje porodice, mojih prijatelja i moje zajednice nego što sam razočaran ishodom“, napisao je Hanter Bajden u izjavi nakon presude o krivici.

„Oporavak je moguć milošću Božjom, i ja sam blagosloven što iskusim taj dar dan po dan.”

Postupajući sudija nije odredio termin izricanja kazne, najavivši da je uobičajeni rok za to 120 dana. To bi značilo da bi trajanje kazne bilo poznato najkasnije mesec dana pre održavanja predsedničkih izbora 5. novembra.

Hanter Bajden izašao je iz zgrade suda držeći se za ruke sa prvom damom Džil Bajden i svojom suprugom. Nisu razgovarali sa novinarima, ušli su u vozila i odvezli se.

Američki predsednik Džo Bajden je u prvoj reakciji na presudu poručio da prihvata ishod procesa koji je vođen protiv njegovog sina Hantera.

“Nastaviću da poštujem sudski proces dok Hanter razmatra mogućnost žalbe”, objavio je američki predsednik.

„Džil i ja ćemo uvek biti tu za Hantera i ostatak naše porodice uz našu ljubav i podršku. To nikada ništa neće promeniti“, naveo je predsednik u saopštenju.

Bela kuća je saopštila da će Bajden, pošto je porota njegovog sina proglasila krivim, otputovati u Vilmington.

Dejvid Vajs, specijali tužilac koji je predvodio istragu u slučaju Hantera Bajdena, saopštio je da odluka porote predstavlja potvrdu da niko nije iznad zakona.

Svako mora da odgovara za svoje postupke i niko u ovoj zemlji nije iznad zakona”, istakao je tužilac američke savezne države Delaver.

Advokat Hantera Bajdena Ejb Louel kaže da su prirodno razočarani osuđujućom presudom. On je rekao da poštuje odluku porote i da će nastaviti da se bori svim dostupnim pravnim sredstvima.

Smernice za kažnjavanje tog krivičnog dela iznose od 15 do 21 mesec zatvora. Međutim, pravni stručnjaci kažu da su osuđenima u sličnim slučajevima često izricane kraće kazne.

Inače, maksimalna zatvorska kazna za to krivično delo iznosi 25 godina zatvora.

Pre Hantera Bajdena za falsifikovanje poslovne dokumentacije krivim je proglašen bivši predsednik Donald Tramp. Njemu bi kazna trebalo da bude izrečena 11. jula.

Ovu presudu bi demokrate mogle da iskoriste kako bi bi se suprotstavile tvrdnji bivšeg predsednika Sjedinjenih država Donalda Trampa koji tvrdi da vlast koristi pravosudni sistem protiv njega, ocenjuje agencija Rojters.

Republikanska reakcija na presudu bila je brza, neki su je nazvali zakasnelom odgovornošću za porodicu Bajden, dok su drugi rekli da pruža osećaj pravičnosti. Poslanik Džejms Komer, republikanski predsednik Nadzornog odbora Predstavničkog doma, koji je istraživao predsednikovu porodicu poslednje dve godine, rekao je da, iako je presuda označila korak ka odgovornosti, neće biti pravde sve dok Sekretarijat za pravosuđe istražuje sve koji su umešani u "Bajdenove šeme trgovanja uticajem".

Komer i drugi republikanci u Predstavničkom domu vodili su istragu o opozivu predsednika Džoa Bajdena u poslednjih 17 meseci koja nije uspela da ga direktno poveže sa poslovima njegove porodice u inostranstvu. Komer se posebno zainteresovao za Hantera Bajdena i njegove razne pravne probleme, dovodeći prošle godine predsednikovog sina da sprovede višesatno svedočenje.

Porota je u ponedeljak počela da razmatra ovaj slučaj, a pre toga su iznete završne reči tužilaštva i odbrane. Sudija je posle zavšrnih reči instruisao porotu da u tajnosti donese odluku da li je Bajden kriv ili ne.

Hanter Bajden je odlučio da ne svedoči u procesu, a ranije je negirao sve optužbe koje mu se stavljaju na teret.

On je optužen da je 2018. slagao pri kupovini oružja, jer je negativno odgovorio na pitanje da li je koristio drogu, i samim tim je oružje kupio nelegalno.

Njegov advokat Ejb Louel je u zavšrnoj reči poručio da tužilaštvo nije dokazalo da je Bajden lagao kada je kupio pištolj i njihov slučaj uporedio sa mađioničarem koji fokusira pažnju na to da je predsednikov sin koristio drogu mesecima pre kupovine pištolja, kako bi stvorili sliku da se drogirao i kada je kupio oružje.

Tužilaštvo je u završnoj reči ocenilo da su dosadašnja svedočenja o tome kako se Hanter Bajden drogirao "popunila sve rupe" u vezi sa njegovim ponašanjem u vreme kada je kupio oružje.

"To je bilo lično, ružno i preplavljujuće, ali i neophodno", rekao je tužilac Leo Vajs.

Na prvom suđenju nekom detetu američkog predsednika, tužilaštvo je gradilo slučaj na intimnim svedočenjima o Bajdenovoj zavisnosti od alkohola i kreka.

Ovo suđenje počelo je nedugo posle istorijske presude za krivično delo izrečene bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu. On i njegove republikanske kolege tvrde da su taj proces, kao i preostala tri, politički namešteni.

Demokrate kažu da suđenje Hanteru Bajdenu pokazuje da aktuelni predsednik ne koristi pravosuđe kako bi politički profitirao.

Prošle nedelje, na suđenju Hanteru Bajdenu svedočile su njegova bivša supruga i devojka, koje su rekle da su mu često nalazile drogu i da su brinule zbog njegove zavisnosti.

Bajden je sudiji rekao da je "čist" od 2019.

Njegov advokat je u uvodnoj reči podvukao da, u trenutku kada je kupio pištolj 2018, Hanter Bajden nije koristio drogu.

Među svedocima odbrane pojavila se i ćerka Hantera Bajdena, Naomi, koja je svedočila da je njen tata delovao da je dobro kada ga je viđala u nedeljama pre i posle kupovine pištolja.

Kazna zaprećena u ovom slučaju je od 15 do 21 mesec zatvora. Ali, pravnici kažu da će Hanter Bajden, u slučaju da bude proglašen krivim, verovatno dobiti manju kaznu i da su manje šanse da bude u zatvoru - ako bude poštovao uslove kojih je morao da se pridržava dok je bio na slobodi pre početka suđenja.

XS
SM
MD
LG