Linkovi

Zašto je u Americi cena soka od pomorandže rekordno visoka?


Sokovi od pomorandže na polici prodavnice u Njujujorku, februar 2022. (FOTO: AP Photo/Ted Shaffrey)
Sokovi od pomorandže na polici prodavnice u Njujujorku, februar 2022. (FOTO: AP Photo/Ted Shaffrey)

Cena soka od pomorandže u Americi dostigla je rekordan nivo posle tropskih oluja i pojave bolesti koju prenose insekti, a poharali su useve na Floridi.

Jedna funta (435 grama) smrznutog koncentrata soka od pomorandže (FCOJ) 10. avgusta je iznosila tri dolara, što je za dolar više nego pre godinu dana.

Krajem jula bila je čak i viša - 3,2 dolara.

„Postoji šansa da smo postigli maksimum, ali još uvek je moguće da poraste i na 3,5 dolara ili više“, rekao je Džek Skovil, analitičar tržišta poljoprivrede grupe Price Futures.

Uragani Ijan i Nikol su prošle godine uništili useve na Floridi, drugom najvećem svetskom uzgajivaču pomorandži, posle Brazila.

Pored toga, uzgajivači su imali dodatni problem zbog izbijanja bolesti ozelenjavanja citrusa ili „zmajeve bolesti“.

Ovu bolest šire azijski citrusni psilidi, insekti koji se hrane citrusima.

Pogođena stabla proizvode gorke plodove neobičnog oblika i obično umiru u roku kroz nekoliko godina.

Pošto ne postoji poznati insekticid za zaštitu useva, „u suštini morate da ubijete drveće, izvadite ga i počnete iznova“, rekao je Skovil.

Američki sekretarijat za poljoprivredu predviđa da će nacionalna proizvodnja pasti za više od četvrtine - na 2,3 miliona tona, što je najniži nivo u poslednjih 56 godina.

„Prinosi nastavljaju da opadaju na Floridi zbog ozelenjavanja citrusa, smanjene površine za ubiranje plodova i jakih uraganskih vetrova“, navodi se u saopštenju sekretarijata.

Procenjuje se da će proizvodnja soka od pomorandže pasti za skoro 50 odsto na 85.000 tona, što je rekordno nizak nivo, dodaje se.

Suše i uslovi u Brazilu i Meksiku takođe su doveli do smanjenja useva, rekao je Skovil.

Potrošnja soka od pomorandže je porasla tokom pandemije kovida-19, ali „potražnja sada počinje da popušta“, rekao je Skovil.

XS
SM
MD
LG