Linkovi

Amerikanci manje troše


Kupci čekaju u redu da uđu u prodavnicu Guči. Maj 2021. REUTERS/Brendan McDermid
Kupci čekaju u redu da uđu u prodavnicu Guči. Maj 2021. REUTERS/Brendan McDermid

Amerikanci jedva uspevaju da podnesu cene hrane koje ubrzano rastu, manje kupuju ostale stvari kao što su igračke, garderoba i stvari za kuću, što postaje problem za prodavce. Menadžeri jednog od najvećih prodajnih lanaca, Volmarta ali i ostalih, navode da Amerikanci menjaju kupovne navike i pokušavaju da nađu sniženja, usled najveće inflacije koja je pogodila ovu generaciju.

"U Volmartu, koji kao prodavnica ima najveće svetske prihode, Amerikanci i dalje troše novac, ali više biraju i razmišljaju o tome šta će kupiti", kaže globalni izvršni menadžer Dag MekMilon.

Više cene hrane uticale su na prodaju električnih aparata, igračaka, kućnih aparata i garderobe u poslednjem kvartalu u Volmartu. MekMilon veruje da će inflacija trajati kada su u pitanju i namirnice koje se kupuju ne bi li se odmah konzumirale i za one koje služe za kasniju upotrebu.

Prodavnica hrane na Menhetnu u Njujorku. REUTERS/Andrew Kelly/File Photo
Prodavnica hrane na Menhetnu u Njujorku. REUTERS/Andrew Kelly/File Photo

Prosečne cene hrane skočile su za 11,3 odsto u januaru, u odnosu na prošlu godinu, objavio je Sekretarijat za rad. To je skoro 5 odsto više od celokupne inflacije, najviši skok od sedamdesetih godina prošlog veka.

"Inflacija kod cena hrane se ne menja ni u jednoj kategoriji", kaže američki izvršni direktor Volmarta Džon Furner.

Jak rast cena u ostalim kategorijama koje nisu hrana, naterale su prodavnice kao što je Target da smanji cene svega, od igračaka do elektronike.

Štednja u opremanju doma

Volmart može bolje da se izbori od ostalih prodavaca, smatraju investitori, jer osnovne životne namirnice čine najveći deo njihove prodaje, čak 56 odsto. U Targetu to je oko 20 odsto, jer više prodaje stvari za opremanje doma, garderobu i kozmetiku.

Prodavci kućnih aparata i nameštaja su pod velikim pritiskom, jer je prodaja stvari za opremanje doma i bašte, prošle godine činila samo 11 odsto ukupne prodaje, što je pad od 2017. kada je bila 15 odsto, prema Kordsajtu, koji prenosi podatke američkog Biroa za statistiku.

U maloprodajnom lancu Houm dipo (Home Depot), kupci su trošili manje na proizvode za podove i krovove u poslednjem kvartalu, kaže glavni izvršni menadžer Edvard Deker.

Kada je garderoba u pitanju, Vol strit će više podataka imati u martu, kada prodavci obuće i odeće, kao što su Kols, Nordstrom i Viktorija sikret objave rezultate prvog kvartala.

XS
SM
MD
LG