Linkovi

Amerika i 13 azijskih zemalja dogovorili Indo-pacifički ekonomski okvir


Biden, Xi Compete for Partnership With Asia-Pacific at Summit
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Američki predsednik Džo Bajden pozdravio je u četvrtak novi ekonomski sporazum između 14 zemalja Azije i Pacifika čiji je cilj da se suprotstavi kineskoj regionalnoj ekonomskoj dominaciji, rekavši da će se dokument koji su lideri potpisali na samitu APEK - koji nije formalni trgovinski sporazum - baviti ključnim pitanjima kao što su budućnost nestašice poluprovodnika tako što će poboljšati otpornost lanca snabdevanja.

Cilj novog pakta - navelo je 14 lidera u zajedničkoj izjavi - jeste da "promoviše prava radnika, poveća naš kapacitet da sprečimo i reagujemo na poremećaje u lancu snabdevanja, ojačamo našu saradnju na prelasku na čistu ekonomiju, borba protiv korupcije i poboljšanje efikasnosti poreske administracije".

Bajden je, govoreći u četvrtak na samitu APEK-a u San Francisku, priznao da pregovarači nisu uspeli da postignu konsenzus o ključnom stubu prošlogodišnjeg Indo-pacifičkog ekonomskog okvira.

"Imamo još posla, ali smo napravili značajan napredak", rekao je on. "U rekordnom vremenu postigli smo konsenzus o tri stuba IPEF-a".

IPEF ima četiri stuba, sažeta kao trgovina, lanci snabdevanja, čista energija i infrastruktura, porezi i borba protiv korupcije.

Predsednik SAD Džo Baden drži zdravicu tokom večere sa učesnicima Samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, u San Francisku, 16. novembra 2023.
Predsednik SAD Džo Baden drži zdravicu tokom večere sa učesnicima Samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, u San Francisku, 16. novembra 2023.

Bajden je takođe najavio program rada sa startapovima na prikupljanju kapitala. Taj napor je zasnovan na američkom Partnerstvu za globalnu infrastrukturu i investicije, koje se smatra odgovorom SAD na kinesku Inicijativu "Pojas i put".

Ističući plan, Bajden je takođe istakao značaj privatnog sektora SAD.

"Čuli ste svakog od mojih kolega kako povremeno kažu da se ovo ne može uraditi bez hiljada milijardi dolara ulaganja privatnog sektora, da se dočepaju ovoga i brzo da se toga dočepaju, kako bi im dali samopouzdanje da naprave te investicije", rekao je Bajden.

"To će stvoriti niz projekata u partnerskim zemljama. Zatim će upariti finansiranje privatnog sektora sa ovim projektima, a tim investitorima iz privatnog sektora će uliti poverenje da će njihova ulaganja biti izvršena po najvišim standardima. Ulaganje države nije dovoljno. Moramo da mobilišemo privatne investicije".

Kritičari kažu da novom ekonomskom sporazumu nedostaju odredbe o pristupu tržištu.

"Za zemlju kao što smo mi, moramo da imamo barem pristup tržištu", rekla je za Glas Amerike izvršna direktorka kompanije iz Indonezije Anindja Bakri na marginama samita.

Džošua Kurlancik, viši saradnik za jugoistočnu Aziju u Savetu za spoljne poslove, rekao je da je većina država jugoistočne Azije "neentuzijastična" u vezi sa sporazumom.

Suština je, rekao je, to što "to nije trgovinski sporazum, a SAD ne nude nikakav pristup tržištu u IPEF-u. A države jugoistočne Azije to mogu uporediti sa stvarnim trgovinskim sporazumima koji su u Aziji sklopljeni u poslednjih sedam godine, uključujući velike trgovinske dogovore čiji su potpisnici Kina, Južna Koreja, Japan i druge snažne ekonomije, kao i da je ASEAN usred toga".

Predsednik SAD Džo Bajden govori na Samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, 16. novembra 2023, u San Francisku.
Predsednik SAD Džo Bajden govori na Samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, 16. novembra 2023, u San Francisku.

Međutim, rekao je, "oni neće reći da Sjedinjene Države dolaze sa IPEF-om u poslednje dve godine - mi to odbacujemo. Oni su srdačni i žele veće bezbednosno prisustvo SAD".

Siobhan Das, izvršni direktor Američke malezijske privredne komore, zauzela je ružičastiji stav. "Zapravo verujem da je već bilo uspešno", rekla je ona. "Razgovarali ste sa 14 nacija u poslednjih 18 meseci – kako to može da ne bude uspeh"?

Zek Kuper, specijalista za američku strategiju u Aziji pri Američkom institutu za preduzetništvo, rekao je za Glas Amerike u četvrtak, dok se 14 lidera osmehivalo i fotografisalo, da se "svi slažu da je indopacifički ekonomski okvir verovatno najbolji od Bajdenove administracije za sada".

"Ali to svakako ne znači da su oni zadovoljni IPEF-om ili da će biti zadovoljni verzijom IPEF-a koju dobijaju u APEC-u, a koja ne uključuje trgovinu", rekao je on. "I zato je verovatno bolje išta nego ništa."

XS
SM
MD
LG