Linkovi

Morsi položio zakletvu


Egipatski predsednik Mohamed Morsi govori nakon polaganja zakletve u Ustavnom sudu
Egipatski predsednik Mohamed Morsi govori nakon polaganja zakletve u Ustavnom sudu

Novi egipatski predsednik je u inauguracionom govoru pozvao vojsku da se vrati svojoj prvobitnoj ulozi zaštite nacije i njenih granica

Novi egipatski predsednik Mohamed Morsi obećava bolju budućnost za Egipat, ističući da će njegova zemlja konačno otvoriti novo poglavlje nakon vojne vladavine.

Morsi je održao inauguracioni govor na Univerzitetu u Kairu, nekoliko sati nakon što je položio zakletvu kao prvi civilni demokratski izabrani predsednik Egipta. Tokom obraćanja pred nekoliko stotina zvaničnika i pristalica, založio se za preporod nacije i pozvao Egipćane da zaustave haos.

Takođe je obećao da će se boristi za socijalnu pravdu i pozvao vojsku da se vrati svojoj glavnoj dužnosti zaštite Egipta od spoljnih pretnji. Govoreći o spoljnopolitičkim pitanjima, Morsi je obećao podršku, kako je naveo, legitimnim pravima palestinskog naroda i zatražio okončanje krvoprolića u Siriji.

Novoizabrani egipatski predsednik prethodno je položio zakletvu na ceremoniji u Ustavnom sudu, uz obećanje da će poštovati Ustav i štitit interese naroda. Morsi je nasledio bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka koji se nalazi se u vojnoj bolnici, odmah pored zgrade Ustavnog suda, gde je prebačen iz zatvora pre dve nedelje kada mu je pozlilo.

Mubarak je osudjen na doživotnu kaznu zatvora zato što nije sprečio ubijanje demonstranata tokom prošlogodišnje pobune. Predsednik obično daje zakletvu pred parlamentom, ali je on raspušten ranije ovog meseca odlukom Ustavnog suda.
XS
SM
MD
LG