Linkovi

Egipat: Drugi krug predsedničkih izbora


Glasanje na biračkom mestu u Kairu

Drugi krug izbora se održava po planu, uprkos političkoj krizi izazvanoj kontroverznom odlukom Ustavnog suda

U Egiptu se danas i sjutra održava drugi krug predsjedničkih izbora, na kojima su sučeljavaju Ahmed Šafik, bivši premijer iz vremena vladavine Hosnija Mubaraka, i Mohamed Morsi, kandidat islamističkog Muslimanskog bratstva.

Na izborima će biti odlučeno ko će biti prvi slobodno izabrani predsjednik zemlje otkako je u prošlogodišnjem narodnom ustanku Mubarak zbačen s vlasti. Dopisnica Glasa Amerike za Bliski istok Elizabet Arot, koja je posjetila neka od biračkih mjesta u Kairu, izvještava da je odziv manji nego u prvom krugu prošlog mjeseca. Takođe navodi da još nije jasno da li mali odziv odražava nezadovoljstvo birača predsjedničkim kandidatima.

Izbori se održavaju po planu, uprkos političkoj krizi izazvanoj odlukom Ustavnog suda da se Šafiku, iako je bio na visokom položaju za vrijeme Mubarakove vladavine, ipak dozovoli da učestvuje na izborima.

Sudije su takođe navele da postoje pravni problemi u pogledu poslednje runde parlamentarnih izbora i raspustile parlament, u kojem većinu imaju islamisti. Taj potez omogućio je privremenoj vojnoj administraciji da ponovo preuzme kontrolu nad zemljom. Pojedini islamisti tvrde da je odlukom suda opravdan de fakto puč vladajućeg vojnog savjeta.
XS
SM
MD
LG