Linkovi

Konfuzija u Egiptu posle odluke Ustavnog suda


Egipatski dečak kraj bodljikave žice tokom današnjeg protesta ispred Ustavnog suda u Kairu

Egipćani gnevni i zbunjeni posle odluke Ustavnog suda da dozvoli bivšem Mubarakovom funkcioneru učešće u drugom krugu predsedničkih izbora

Strasti su uzavrele a demonstranti izašli na ulice Kaira posle dve odluke egipatskog Ustavnog suda koje su izazvale konfuziju samo nekoliko dana pred održavanje drugog, odlučujućeg kruga predsedničkih izbora.

Ustavni sud u Egiptu danas je odbacio zakonski predlog usvojen u parlamentu kojim je trebalo da bude zabranjeno funkcionerima vlade bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka da se kandiduju za javne funkcije. Time je bivšem premijeru Ahmedu Šafiku omogućeno da bude kandidat u drugom krugu predsedničkih izbora.

Posle prvog kruga, održanog krajem maja, Šafik je drugoplasirani posle kandidata Muslimanskog bratstva, Mohameda Morsija.

Ustavni sud takođe je presudio da je jedna trećina članova parlamenta izabrana na nelegalan način čime je čitav parlament postao neustavan. Jedan predstavnik suda je rekao da će, kao rezultat toga, donji dom parlamenta, Narodna skupština, morati da bude raspuštena.

Vest o ovim odlukama dočekana je sa gnevom i nepoverenjem na ulicama ispred suda izazvavši skandiranje parola kojima se tražio „pad vojnog režima“.
Neki islamski političari su se usprotivili tim presudama rekavši da se one svode na vojni puč.
XS
SM
MD
LG