Linkovi

Žalbe na kaznu Mubaraku


Bivši egipatski predsednik Mubarak u sudnici
Bivši egipatski predsednik Mubarak u sudnici

Hiljade su izašle na ulice na proteste koji su trajali cele noći u Kairu i drugim gradovima, tražeći ponovljeno suđenje i smrtnu presudu

Kancelarija egipatskog državnog tužioca je saopštila da će se žaliti na kazne izrečene bivšem predsedniku Hosniju Mubaraku, njegovim sinovima i funkcionerima službe bezbednosti, dok lideri demokratskog pokreta traže da se pojačaju ulični protesti posle spornih presuda.

Tim Mubarakovih branilaca je takođe rekao da će se žaliti. Predsedavajući sudija je osudio Mubaraka i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Habiba al-Adlija na doživotnu zatvorsku kaznu, zbog njihove uloge u ubijanju stotina demonstranata tokom pobune u februaru 2011, ali je poštedeo šest njihovih pomoćnika.

Jučerašnjom sudskom presudom, Mubarak, njegovi sinovi Gamal i Ala i ostali optuženi, oslobođeni su optužbi za korupciju. Tužioci su tražili smrtnu kaznu, ali je sudija rekao da Mubarak, iako nije sprečio ubijanje, nije direktno odgovoran.

Hiljade su izašle na ulice na proteste koji su trajali cele noći na Trgu Tahrir u Kairu – centru revolucije – i drugim gradovima, tražeći ponovljeno suđenje i smrtnu presudu za Mubaraka. Mnogi su gnevni zbog oslobađanja od optužbe za korupciju. Ljudi sumnjaju da će ogromno bogatstvo, koje je navodno nakupila Mubarakova porodica, ostati u njenim rukama.

U međuvremenu, egipatsku državni mediji prenose da je Mubarak posle presude imao nespecifikovanu „zdravstvenu krizu“. Njemu je ukazana pomoć u zatvorskoj bolnici. Tokom celog suđenja, 84-ogodišnji bivši predsednik je dovođen u sudnicu na nosilima.
XS
SM
MD
LG