Linkovi

Doživotna robija za Mubaraka


Kadar sa egipatske TV: Mubarak sluša izricanje presude

Doživotnu robiju dobio i bivši ministar unutrašnjih poslova Habib El Adli, odbačene optužbe protiv Mubarakovih sinova Ala i Gamala

Svrgnuti egipatski predsednik Hosni Mubarak osuđen je u subotu na doživotnu robiju zbog saučesništva u ubistvu više stotina anti-vladinih demonstranata tokom osamnaestodnevnih protesta prošle godine, koji su rezultirali njegovom ostavkom 11. februara. Doživotnu robiju dobio je i Mubarakov ministar unutrašnjih poslova, Habib El Adli. Sud je, međutim, odbacio optužbe za korupciju protiv Mubaraka i njegovih sinova Alaa i Gamala.

Presuda Mubaraku izrečena je u zgradi policijske akademije u predgrađu Kaira, koja je nekad nosila njegovo ime. Suđenje je na velikom ekranu izvan sudnice posmatrao veliki broj građana. Egipatska državna televizija prenosila je izricanje presude uživo.

Advokati 84-godišnjeg Mubaraka najavljuju da će se žaliti na presudu.

Presuda međutim nije zadovoljila neke građane koji su izašli na ulice da protestuju zbog odluke suda. Hiljade demonstranata okupile su se u gradovima širom zemlje, uključujući Kairo i Aleksandriju, neposredno posle saopštenja presude, prema kojoj je oslobođeno i šest bivših policijskih čelnika.

Tužioci su tražili smrtnu presudu za Mubaraka, jedinog svrgnutog lidera za vreme "arapskog proleća", kome se sudilo u njegovoj zemlji.

U početku, presrećni protivnici Mubarakovog režima zagrlili su se ispred sudnice u Kairu i zaplakali od sreće kada je presuda objavljena, ali se raspoloženje promenilo kada je postalo jasno da bivši lider i drugi zvaničnici nisu proglašeni krivim po svim tačkama optužnice.

U međuvremenu, egipatski mediji javljaju da je Mubarak posle presude, na putu za zavorsku bolnicu, imao zdravstvenu krizu, ali se ne navodi o čemu se tačno radi.

Ishod suđenja koje je počelo u avgustu – saglasni su analitičari prilika u Egptu - signal je budućim čelnicima, političkim i vojnim, da više neće moći da budu iznad zakona.

Egipat – najmnogoljudnija arapska država i dalje je, međutim, podeljena oko Mubarakovog nasleđa i rezultata 30-godišnje vladavine. Mnogi su mu zahvalni što su tri decenije živeli u miru, drugi ga krive što je Egipat za njegove vladavine ogrezao u korupciji, izgubio ugled i status na Bliskom istoku, a populacija dovedena na rub siromaštva.

Presuda je izrečena u osetljivom političkom trenutku i najverovatnije neće označiti definitivan kraj Mubarakove ere. Mnogi su razočarani izborom koji je pred njima 16. I 17. juna ove godine, kada će u drugom krugu predsedničkih izbora odlučivati između islamističkog kandidata Mohameda Morsija i svojedobnog Mubarakovog saveznika, bivšeg premijera Ahmeda Šafika.

FOTOGALERIJA:XS
SM
MD
LG