Linkovi

Protivnici vakcina ne odustaju uprkos smrtnim slučajevima


13-godišnji Kiran Elford se vakciniše protiv boginja u južnom Velsu, posle povećanog broja slučajeva malih boginja u tom mestu.

Trideset petoro dece u Evropi umrlo je zbog malih boginja u proteklih godinu dana, što Svetska zdravstvena organizacija naziva „neprihvatljivom tragedijom“, zato što su svi ti smrtni slučajevi mogli da budu sprečeni vakcinama. Zbog pojave malih boginja u Minesoti više od 20 osoba primljeno je u bolnicu. Međutum, neki roditelji u razvijenim zemljama i dalje veruju pogrešnim izveštajima da vakcina protiv malih boginja izaziva autizam. A veliki broj roditelja sada odbija da vakciniše decu i protiv drugih bolesti.

Pomoću vakcine iskorenjene su velike boginje. Jedna druga vakcina na putu je da iskoreni dečju paralizu. Vakcine sprečavaju grip, hepatitis, rak jetre, grlića materice, oralne i penilne kancere i blizu desetine drugih bolesti. One su spasile brojne živote i sprečile ogromnu patnju. Naučnici trenutno rade na pronalaženju vakcina protiv side, malarije i tuberkuloze.

“Imunizacija i vakcine su najmoćnija sredstva za zaštitu javnog zdravlja koje imamo”, ističe Flavia Bustreo iz Svetske zdravstvene organizacije.

Ipak, jedna od najdelotvornijih vakcina koje su dostupne, ona koja štiti od malih boginja, zaušaka i rubeole, suočava se sa otporom brojnih roditelja, zbog objavljene studije koja povezuje vakcine sa autizmom. Istovremeno, neki roditelji protive se svim vakcinama.

“Ne želimo da nas iko primorava da dajemo nešto svojoj deci. Kao roditelji, na nama je da odlučimo da li želimo da ih vakcinišemo ili ne”, ističe Gabrijel Kašman, aktivistkinja i protivnica vakcina.

U Sjedinjenim Državama to je postalo pitanje roditeljskih prava.

“U državi Teksas, sada imamo 50 hiljada dece, čiji su roditelji odlučili da ih ne vakcinišu”, navodi Piter Hotez sa Bejlor koledža za medicinu.

Lekari su uvereni u dobrobiti vakcina. Doktorka Houp Skot izgubila je ćerku od pneumokokalnog meningitisa, pet godina pre nego što je vakcina postala dostupna.

“Dala bih milion dolara i svoju desnu ruku da imam mogućnost da vakcinišen svoje dete i spasim mu život, a nisam imala tu mogućnost. I ne mogu da shvatim zašto ljudi izaberu da ne zaštite svoje dete”.

Lekari, zdravstveni zvaničnici i drugi profesionalci pitaju se kako da ubede roditelje da će vakcina održati njihovu decu zdravom.

“Mislim da pristup ljudima koji se protive vakcinisanju treba da bude poštovanje njihovog mišljenja, a ne ponižavanje i kritikovanje, ali i da im treba objasniti, na osnovu čvrstih dokaza, da dobrobiti vakcine jasno, veoma jasno, ukazuju na potrebu vakcinisanja dece”, ističe Entoni Fauči iz Nacionalnih instituta za zdravlje.

U tekstu objavljenom u Sijetl tajmsu, stručnjak za autizam Anet Estes navela je da zdravstveni profesionalci hitno moraju da pronađu način da se izađe iz ovog spora i ponovo uspostave vezu između onih koji se protive imunizaciji i medicinske zajednice.

Udruženje američkih lekara planira da nastavi da promoviše javno razumevanje i poverenje u bezbednost vakcina. Neke evropske zemlje uvele su pravilo da su vakcine protiv malih boginja i drugih bolesti - obavezne.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG