Linkovi

Dvoje republikanskih senatora: Državama omogućiti da zadrže Obamaker


Arhiva - Transparent "Volimo Obamaker" u rukama žene koja podržava reformu zdravstvene zaštite na skupu ispred Vrhovnog suda u Vašingonut, 27. marta 2012. (AP Photo/Charles Dharapak)
Arhiva - Transparent "Volimo Obamaker" u rukama žene koja podržava reformu zdravstvene zaštite na skupu ispred Vrhovnog suda u Vašingonut, 27. marta 2012. (AP Photo/Charles Dharapak)

Dvoje američkih senatora predlažu zakon kojim bi se dozvolilo državama, kojima se dopada Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, poznatiji kao Obamaker, da ga zadrže, umesto da prihvate zamenu koju će pripremiti predsednik Donald Tramp i republikanci, ma kakva ona bila.

"Republikanci misle da, ukoliko vam se dopada vaše osiguranje, treba da ga zadržite. I mi to mislimo", rekao je Bil Kesidi iz Luzijane u ponedeljak.

"Prema tome, Kalifornija i Njujork, vi volite Obamaker? Možete ga zadržati".

Kesidi kosponzoriše zakon sa Suzan Kolins iz Mejna, koja inistira na tome da Obamaker ne sme biti odbačen, dok se jasno ne napiše da je zamena spremna.

Kolins je rekla u ponedeljak da je Trampova izvršna naredba, koja ima cilj da "minimalizuje ekonomski teret" Obamakera - "vrlo konfuzna". Ona kaže da je komplikovano da se razume koje je značenje toga i koje će posledice to imati po plan zdravstvene zaštite.

Lider demokrata u Senatu Čarls Šumer odbacio je Kesidi-Kolins plan kao "praznu kulisu".

"Gotovo je nemoguće zadržati prednosti Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti bez očuvanja čitave stvari", rekao je Šumer.

Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti glavno je dostugnuće bivšeg predsednika Baraka Obame. On obezbeđuje zaštitu svakog Amerikanca, kako se ne bi suočio sa finansijskom propasti u slučaju ozbiljne bolesti.

Tramp je tokom kampanje pozivao na njegovo povlačenje ili menjanje, nazivavši Obamaker "katastrofom". Rekao je da je suviše skup i da previše opterećuje mala preduzeća.

XS
SM
MD
LG