Linkovi

Tramp potpisao prvu izvršnu naredbu o Obamakeru


Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp, uz starijeg savetnika Džerarda Kušnera (levo), potpredsednika Majkla Pensa (sredina) i sekretara osoblja Roba Portera dočekuje novinare u Ovalnom kabinetu i potpisuje svoj prvi izvršni ukaz (REUTERS/Jonathan Ernst)

Predsednik Donald Tramp potpisao je svoju prvu izvršnu naredbu u petak, malo pošto je inaugurisan kao 45. predsednik Sjedinjenih Država, naloživši federalnim agencijama da pojednostve odredbe koje su u vezi sa zakonom o zdravstvenoj zaštiti koji je donela administracija bivšeg predsednika Baraka Obame.

Tramp je potpisao naredbu u petak u Ovalnoj sobi u prisustvu potpredsednika Majkl Pensa i šefa osoblja Bele Kuće Reinsa Pribusa, koji je rekao da naredba ima za cilj da "minimalizuje ekonomski teret" Akt o dostupnoj zdravstvenoj zaštiti iz 2010, poznatog kao Obamaker, čije je ukidanje u toku.

Tramp se protivio zakonu o zdravstvenoj zaštiti tokom svoje kampanje i obećao je više puta da će ga ukinuti i zameniti.

Više detalja o tome šta naredba sadrži nije dato.

Predsednik Donald Tramp u pratnji lidera kongresa i svoje porodice formalno potpisuje svoje nominacije za kabinet kao zakon u Predsedničoj kancelariji Senata u Kapitolu u Vašingonu, 20. januara 2017.
Predsednik Donald Tramp u pratnji lidera kongresa i svoje porodice formalno potpisuje svoje nominacije za kabinet kao zakon u Predsedničoj kancelariji Senata u Kapitolu u Vašingonu, 20. januara 2017.

Prvi članovi kabineta

Tramp je takođe potpisao zakon koji omogućava penzionisanom generalu Džejmsu Matisu da služi kao sekeretar za odbranu. Matis se penzionisao pre tri i po godine nakon više od četiri decenije u vojnoj službi, rekao je portparol Bele kuće Šon Spejser.

Tramp je zatim formalno potpisao postavljenje novog sekretara odbrane Džejmsa Matisa i sekretara za državnu bezbednos Džona Kelija.

Kasnije, Matis i Keli su odvojeno položili zakletve.

Novi predsednik kratko je govorio sa novinarima o svom danu. "Puno je posla, ali dobro. Bio je to divan dan", rekao je on.

Akt o dostupnoj zdravstvenoj zaštiti

Oba doma američkog Kongresa, koja sada kontrolišu republikanci, odradili su svoj deo posla kako bi započelo ukidanje Obamakera. U oba doma usvojena je procedura za izglasavanje budžeta ovog meseca koja je omogućila da zakon o zdravstvenoj zaštiti može biti promenjen prostom većinom.

U poslednjih nekoliko godina, Predstavnički dom glasao je više od 60 puta kako bi ukinuo Akt o dostupnoj zdravstvenoj zaštiti, ali se republikanci nisu nadali da će tadašnji predsednik Barak Obama potpisati zakon sve dok bude u kabinetu.

Tramp je u kampanji pozivao na promenu Obamakera i urgirao da Kongres brzo zameni program Demokratske stranke. Republikanci u Kongresu još uvek nisu rekli šta će predložiti kao zamenu.

Zakon o zdravstvenoj zaštiti iz 2010. rezultirao je time da je 20 miliona do tada neosiguranih Amerikanaca dobilo pokriće zaštitom, ali je to bilo praćeno teškoćama, uključujući rastuće premije i odluke koje su donosile neke velike privatne osiguravajuće kuće o napuštanju sistema.

XS
SM
MD
LG