Linkovi

Bajden u Kentakiju: Ne ustručavajte se da tražite bilo šta


Bajden obilazi područja pogođena tornadom
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Bajden obilazi područja pogođena tornadom

Američki predsednik Džo Bajden obilazi američku državu Kentaki nakon udara tornada u kojima su poginule najmanje 75 osoba i zbog kojih su raseljene hiljade drugih. Među žrtvama je 12 dece, uključujući i dvomesečnu bebu.

Boraveći u gradu Doson Springsu američki predsednik je poručio da će za obnovu od posledica tornada biti učinjeno sve što je potrebno.

"Federalne vlasti će pokriti ceo iznos troškova prvih mesec dana hitnih radova na obnovi", rekao je Bajden u obraćanju meštanima tog grada.

Prethodno je boravio u gradu Mejfildu gde se uverio u štetu koju je iza sebe ostavila vremenska nepogoda.

"Nikada nisam video ovakve razmere štete koju je iza sebe ostavio tornado. Nemojte se ustručavati da tražite bilo šta. Nema plavih ili crvenih tornada", rekao je Bajden aludirajući na podele koje postoje između demokrata i republikanaca.

Prethodno se o svom boravku u ugroženim područjima oglasio na društvenoj mreži Tviter.

"Nalazim se u Kentakiju gde treba da razgovaram sa lokalnim liderima i uverim se u štetu pričinjenu udarima tornada i ekstremnim vremenskim uslovima. Biće potrebni zajednički napori da se oporavimo i počnemo obnovu. Spremni smo da omogućimo sve vidove podrške koliko god da je potrebno", objavio je Bajden u danu u kom je razgovarao sa lokalnim liderima i članovima Kriznog štaba.

Bajden, koji je već potpisao deklaraciju kojom se proglašava vanredno stanje u Kentakiju, kako bi omogućio korišćenje federalnih sredstava za pomoć toj državi, rekao je u utorak da je spreman da učini isto i za državu Ilinois.

Pustoš i u Arkanzasu, Misisipiju, Misuriju i Tenesiju

Bajden je dodao i da je naredio svojoj administraciji da sve resurse stavi na raspolaganje lokalnim i državnim zvaničnicima u Kentakiju i drugim državama pogođenim olujama.

„Moraćemo da prevaziđemo ono što je dostupno federalnoj vladi, na primer, tamo gde FEMA (Agencija za vanredne situacije) može da obezbedi do 35.000 dolara za obnovu stambenih objekata“, rekao je Bajden i dodao:

„Ima mnogo toga da se uradi, a mi tek krećemo, ali radićemo sa svim guvernerima da se pobrinemo da možemo sve da završimo".

Predsednik SAD rekao je da je njegova poruka guvernerima država bila da će im savezna vlada pomoći da dobiju „šta god im treba, kada im zatreba“ i dodao:

„Bićemo tamo koliko god je potrebno da pomognemo".

Dok je Kentaki najteže pogođen, oluja koja je izazvala nekoliko tornada u petak kasno uveče i subotu rano ujutro, takođe je ostavila pustoš iza sebe u državama Arkanzas, Ilinois, Misisipi, Misuri i Tenesi. Snažne oluje ovakve vrste neuobičajene su za decembar u Severnoj Americi. Meteorolozi kažu da su ih podstakli rekordno topli vazduh i temperatura vode u Meksičkom zalivu.

Potraga za žrtvama tornada
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

U međuvremenu, dug proces oporavka od katastrofe je počeo, a radnici, volonteri i pripadnici Nacionalne garde saniraju štetu i dostavljaju pijaću vodu, dok se nastavlja potraga i za žrtvama.

U tornadima, koji su pogodili delove Sjedinjenih Država, poginulo je najmanje 89 osoba u pet država - 75 samo u Kentakiju - a velika šteta pričinjena je od Arkanzasa gde je uništen starački dom, do Ilinoisa gde je teško oštećeno skladište kompanije Amazon.

U Kentakiju, guverner Endi Bešir rekao je da bi broj žrtava mogao da raste dok spasilačke ekipe i dalje pretražuju ruševine. U toj saveznoj državi mobilisano je gotovo 450 pripadnika Nacionalne garde, od kojih 95 traga za žrtvama.

"Očekujem da ćemo pronaći još tela. Mnogo je razoreno", rekao je Bešir.

Više od 100 ljudi radilo je u fabrici sveća u Mejfildu, kada je oluja zahvatila taj grad u Kentakiju. Fabrika je srušena, a osam osoba je poginulo, daleko manje nego što se prvobitno strahovalo.

"Da ste to lično videli, verovali bi ste da je to čudo", rekao je Bešir, komentarišući činjenicu da nije poginulo više ljudi.

Vlasti Kentakija saopštile su da je zbog obima razaranja veoma teško proceniti štetu. Uprkos tome, radnici pokušavaju da poprave kvarove na elektro mreži, da pronađu smeštaj za one koji su ostali bez domova i dostave zalihe.

Širom te države, oko 26.000 domova i radnji je bez struje, među kojima i gotovo svi potrošači u Mejfildu. Više od 10.000 domova i radnji nije imalo vodu, dok 17.000 mora da je prokuvava, saopštili su zvaničnici Kentakija.

Državni i lokalni zvaničnici upozoravajju će da oporavak nekih od najteže pogođenih područja možda trajati više godina.

"Ovo je operacija koja neće trajati nedelju ili mesec, već više godina", poručio je direktor za vanredne situacije Majkl Doset.

Kentaki je pogodilo ukupno pet pijavica, od kojih je jedna imala putanju dugu 320 kilometara.

Uništeni domovi i autmobili u Mejfildu, u Kentakiju
Uništeni domovi i autmobili u Mejfildu, u Kentakiju

U tornadima je poginulo najmanje šest osoba u Ilinoisu, gde je pogođeno skladište Amazona, četvoro u Tenesiju, dvoje u Arkanzasu gde je uništen starački dom i dvoje u Mizuriju.

Najveća šteta pričinjena je u Mejfildu, gradu sa 10.000 stanovnika. Ruševine, oboreno drveće i uništena vozila prekrivaju ulice. Na zgradama, koje nisu razorene, razbijeni su prozori i uništeni krovovi.

U predgrađu Doson Springsa, još jednog grada koji je teško pogođen u nevremenu, uništene su stotine domova, a zvaničnici su takođe upozorili da će za "pun oporavak" biti potrebne godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG