Linkovi

Bez kandidata za Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore


Više državno tužilaštvo Crne Gore u Podgorici
Više državno tužilaštvo Crne Gore u Podgorici

Tužilački savjet saopštio je da se na javni konkurs za Vrhovnog državnog tužioca (VDT) Crne Gore, raspisan 7. avgusta, u predviđenom roku nije prijavio nijedan kandidat.

S obzirom na to očekuje se da bi Savjet uskoro mogao da raspiše novi konkurs za nasljednika aktuelnog VDT-a Ivice Stankovića, čiji petogodišnji mandat ističe početkom oktobra.

Zakon predviđa da se za VDT-a može prijaviti kandidat koji ispunjava opšte uslove za izbor državnog tužioca, ima najmanje 15 godina radnog iskustva na poslovima tužioca ili sudije, ili najmanje 20 godina staža na drugim pravnim poslovima.

Po završetku konkursa, Tužilački savjet intervjuiše kandidate i svoj predlog upućuje Skupštini, u kojoj je za izbor i razrješenje VDT-a potrebna podrška najmanje dvije trećine od 81 poslanika.

Ukoliko predloženi kandidat ne dobije dvotrećinski većinu, Ustav je predvidio drugi krug, u kome bi za izbor VDT-a bila dovoljna podrška tri petine, ili 49 poslanika, što u sadašnjem sazivu znači da vladajućoj većini za izbor VDT-a treba podrška još sedam poslanika opozicije,

Bivši ministar pravde, pravni ekspert Dragan Šoć, rekao je za Glas Amerike da bi trebalo ponoviti konkurs kako se ne bi ušlo u takozvano V.D. stanje.

"Stanje u kome imamo vršioca dužnosti VDT-a može trajati u nedogled, ali time ne dobijamo ništa", smatra Šoć i dodaje da je izbor jednoga za drugim vršioca dužnosti nije, kako se izrazio, logika sistema, već da je ta logika upravo izbor određene osobe za VDT-a.

"Mislim da će Ivica Stanković još dugo, dugo, biti tužilac, ali od 7. oktobra kao vršilac dužnosti", ukazuje Soć.

Prema njegovim rečima neobično je što se niko nije javio na konkurs, ocjenjujući da bi to moglo pokazivati svijest ljudi o tome da pozicija nije toliko pitanje struke - koliko političkog dogovora.

"Prošli put, kad je biran Stanković, bilo je nekoliko kandidata. Sad niko", podsjetio je Šoć.

Državno tužilaštvo je jedinstven i samostalan državni organ koji vrši poslove gonjenja učinilaca krivičnih djela i drugih kažnjivih djela koja se gone po službenoj dužnosti. Funkcija državnog tužioca je stalna. Osobi koja se prvi put bira za državnog tužioca bira mandat traje četiri godine.

XS
SM
MD
LG