Linkovi

Dronovi uskoro u svakodnevnoj upotrebi?


Dron iznad kompleksa vladinih zgrada u Bangkoku, koji je danas snimio dopisnik Glasa Amerike Stiv Herman
Dron iznad kompleksa vladinih zgrada u Bangkoku, koji je danas snimio dopisnik Glasa Amerike Stiv Herman

Laboratorija američkog tehnološkog univerziteta MIT konstruisala je dron za pomoć u snalaženju u prostoru...

Kada se pomenu dronovi obično se misli na vojne osmatračke ili borbene letelice bez ljudske posade. Ali dronova ima raznih, a neki od njih možda bi uskoro mogli da se nađu u svakdnevnoj upotrebi. Jedna laboratorija američkog tehnološkog univerziteta MIT konstruisala je dron za pomoć u snalaženju u prostoru.

U ovom profesionalno izrežiranom video filmu student po imenu Metju, izgubljen na ogromnom kampusu univerziteta MIT, telefonom traži pomoć koja dolazi u obliku letećeg robota.

Istraživač u laboratoriji "Sensabl siti" Janiv Turgeman kaže da su dronovi nepravedno stekli lošu reputaciju i da su on i njegove kolege želeli da sagrade takvu letelicu koja pomaže ljudima.

“Naš leteći robot je uljudan. Ako stanete, neće se naljutiti. Shvatiće da ste zaostali za njim i da treba da vas pričeka”, kaže Turgeman.

Dron zna gde se Metju nalazi, jer preko "blu-tuta" održava vezu sa njegovim pametnim telefonom, dok se u prostoru orjentiše uz pomoć GPS-a i bežične veze sa Internetom.

Janiv Turgeman kaže da je najteže bilo ugraditi mu osećaj prostora.

“Potrebno je da razumete neposredne prepreke oko vas, da shvatite gde se nalazite u tom prostoru, kao i da izbegavate okolne prolaznike”, kaže Turgeman.

Da bi bio svestan okoline, ovaj dron koristi sonar, ali Turgeman kaže da će sledeći model koristiti lasersku tehnologiju. Ipak, on priznaje da će ljudima biti potrebno vreme da se naviknu na dronove u svakodnevnom životu.

“Tek treba da nađemo rešenje za interakciju ljudi i robota, ali to već dolazi. U filmovima to već dugo gledamo i narednih godina stići će i do nas pa smo veoma uzbuđeni zbog toga”, kaže Turgeman.

A barem u video filmu, student Metju stiže na vreme na čas zahvaljujući ovom ljubaznom letećem robotu.

Naravno, ovakvi dronovi-vodiči mogli bi da posluže i na drugim mestima, na kojima je ljudima potrebna pomoć u snalaženju.
XS
SM
MD
LG