Linkovi

Dronovi u službi policije


Bespilotna letelica italijanske policije sa četiri elise sa instaliranom kamerom za osmatranje iz vazduha
Bespilotna letelica italijanske policije sa četiri elise sa instaliranom kamerom za osmatranje iz vazduha

Letelica sa daljinskim upravljanjem pomaže policiji u otkrivanju i sprečavanju krađa automobila i drugih vrsta prestupa

Bespilotne letelice – takozvani dronovi – najnovije su tehničko sredstvo koje koristi italijanska policija u borbi protiv kriminalaca. Leteći robot sa četiri elise, opremljen kamerom, koristi se u Torinu za praćenje kradljivaca automobila i narko dilera.

“Nebeski špijun” posebno je pogodan za otkrivanje kradljivaca automobila. Sa četiri elektromotora i sposobnošću da nosi kameru težine do jednog kilograma ovaj dron može gotovo nečujno da osmatra potencijalne prestupe.

Kada dobiju signal od njegovih operatera, policajci u blizini ovog parkirališta stupaju u akciju.

Dron nazvan “flajkem”, koji je razvila italijansko-švajcarska kompanija Erijel vju, ima plafon leta od 150 metara, sa maksimalnom brinom od 50 kilometara na sat, kaže menadžer kompanije, Omar Morando.

“Trenutno smo prvi koji aktivno eksperimentišemo sa policijom, ne samo u osmatranjima i pomaganju policajcima u istragama i hapšenjima već i u potrazi za nestalim osobama”, kaže Morando.

Snimci visoke rezolucije mogu da se posmatraju na HD monitoru, ali kompanija je razvila i specijalne naočare sa mikromonitorom.

“Kada nosite ove naočare imate osećaj da posmatrate veliki monitotr od 42 inča”, kaže Morando.

Dron omogućava policiji da prati sumnjive osobe po teškom terenu i sa male visine koja nije bezbedna za helikoptere. Za snimanja noću opremljen je i specijalnom, infracrvenom kamerom. Policajac Luka Zigoti kaže da je nedavno pomogao policajcima u hvatanju grupe narko dilera.

“Blokirali smo čitav kvart i uhapsili oko 15 ljudi. Snimci sa drona pomogli su nam da pratimo situaciju i bolje usmeravamo osoblje u pravom smeru”, kaže Zigoti.

Policija sada namerava da upotrebi ovaj dron i na fudbalskim stadionima, umesto desetina fiksiranih kamera.

Do sada, dron je bio najuspešniji u suzbijanju ilegalnog reketa na parkiralištima kraj bolnica i drugih javnih zgrada u Torinu, gde kriminalci iznuđuju novac od vozača preteći da će im oštetiti kola ako ne plate.

Ali ovaj dron ima i ograničenja. Baterija traje samo pola sata i on ne može da leti po kiši, snegu i vetru jačem od 50 kilometara na sat.

Međutim, tehnologija se neprestano usavršava pa policajci u Torinu očekuju da će dron Skajkem postati važno sredstvo u hvatanju prestupnika.
XS
SM
MD
LG