Linkovi

Mali FPV dronovi u Ukrajini pokreću novo doba ratovanja


Male kamikaza bespilotne letelice koriste i ukrajinska i ruska vojska u ratu u Ukrajini. 3. mart, 2024.
Male kamikaza bespilotne letelice koriste i ukrajinska i ruska vojska u ratu u Ukrajini. 3. mart, 2024.

Ukrajinski bolničari treniraju da budu brži i da se brže evakuišu. To je još važnije sada kada obe strane u ratu Ukrajine i Rusije koriste takozvane FPV dronove na liniji fronta, koji su postali noćna mora za vojnike na obe strane. Oni su mali, jeftini i smrtonosni.

Ukrajinski vojni bolničar čije ime je Dok, ističe da je "neprijatelj usvojio novi metod pre oko šest meseci, ako ne i ranije."

U južnom Donbasu, ukrajinski vojnici treniraju da povećaju svoju brzinu, znajući da dron "Pogled iz prvog lica" (First Person View, skraćeno FPV) možda juri za njima i spreman je za napad. Sada više nego ikada, shvataju da bi njihovo sledeće raspoređivanje na prvim linijama moglo da bude njihovo poslednje.

“Jedan od najvećih izazova tokom evakuacije je prisustvo FPV bespilotnih letelica. To često dovodi do kašnjenja 12 sati ili više. Svako odlaganje rizikuje živote", kaže Dok.

Male bespilotne letelice menjaju način ratovanja u Ukrajini
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

FPV dronovi su opremljeni kamerama koje prenose slike uživo pilotima dronova koji mogu da vide te slike kroz virtuelne naočare i kontrolišu ih koristeći tablet kompjutere.

Vojnici stavljaju eksploziv na dron, koji onda udara u metu - sve to dok šalje direktan pogled na udar i eksploziju. Oni su za jednokratnu upotrebu, a ukrajinski zvaničnici rekli su za Glas Amerike da koštaju oko 300 dolara. Lagani su i lete blizu zemlje – ispod radara i teško ih je otkriti – za razliku od njihovih konvencionalnih prethodnika, koji su lako uočljivi i lak plen za protivavionska oružja.

Njihova niska cena i efikasnost znače da se od sredine 2023, ti dronovi pojavljuju u rojevima. Pogađaju sve jače i dublje. To je takođe zahvaljujući naprednijim odašiljačima ili daljinskim upravljačima koji im omogućavaju da idu dalje u neprijateljsku teritoriju.

Komandant jedinice sa dronovima, Šef, Objašnjava da su se pojavili različiti odašiljači, značajno povećavajući domet za FPV dronove. "Zbog toga je uništavanje opreme značajno poraslo."

Svetla u sobi su ugašena, duboko u šumi u severnom Donbasu, gde Šef komanduje svojom flotom dronova. Jedan operater manevriše bliže ruskom oklopnom vozilu, a onda udari dronom u njega.

Ukrajinski pomorski dronovi mogli bi promene moderno ratovanje
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

U međuvremenu, još jedan dron istražuje iz daljine, proveravajući tragove dima da potvrdi udar drona.

U susednoj kuhinji, 3D štampači su zauzeti proizvodnjom plastičnih delova koji se sastavljaju sa elektromotorima iz Kine. Desetine tih dronova se šalje na ratište svaki dan i oni nanose veliku štetu.

FPV možda izgledaju kao igračke, ali nose bombe sposobne da nanesu razornu štetu osoblju i opremi.

Irina je IT inženjerka i pilot dobrovoljac, među onima sa najviše pogodaka u jedinici.

“Čudan je to osećaj jer tamo ima ljudi. Ali znate, time što ih uništavamo, mi štitimo sebe", kaže ona.

Irina priznaje da voli dronove, ali se nada da će se rat uskoro završiti i da više neće morati da ih koristi kao oružje.

XS
SM
MD
LG