Linkovi

Glas Amerike dobio pristup tajnoj lokaciji gde Ukrajinci testiraju i razvijaju pomorske dronove


Magura V5, ukrajinski višenamenski površinski brod bez posade sposoban da obavlja različite zadatke. (Foto: AP/ Daniyar Sarsenov)
Magura V5, ukrajinski višenamenski površinski brod bez posade sposoban da obavlja različite zadatke. (Foto: AP/ Daniyar Sarsenov)

Ukrajinski zvaničnici kažu da je ruski vojni patrolni brod Sergej Kotov potonuo u Crnom moru nakon što su ga napali pomorski dronovi ukrajinske proizvodnje. Taj događaj privlači pažnju na dronove kao efikasno oružje koje sprečava ruske snage da uspostave kontrolu nad Crnim morem. Glas Amerike je imao ekskluzivni pristup mestu za razvoj i testiranje te najnovije tehnologije dronova.

Na nepoznatoj lokaciji u Ukrajini, inženjeri i piloti dronova okupljaju se da testiraju najnoviju ukrajinsku vojnu tehnologiju - pomorske dronove. Na obalama tajne baze, Glas Amerike je bio svedok brzog, nevidljivog za radar i veoma pokretljivog pomorskog drona. Pet prototipova je razvijeno od kada je Rusija pokrenula svoj sveobuhvatni rat protiv Ukrajine.

Ukrajinski pomorski dronovi mogli bi promene moderno ratovanje
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Svaka varijanta drona zasnovana je na realnom testiranju i identifikovanim potrebama, kaže Elizabet Goselin Malo, evropska dopisnica Difens njuza, koja je proučavala i pisala o tehnologiji pomorskih dronova.

“Obično mogu da nose znatnu količinu naoružanja, zbog čega vidimo da ih Ukrajinci sve više koriste kao, kako bismo ih nazvali, eksplozivne dronove", kaže Goselin Malo.

Magura V5 je prvi pomorski dron koji se koristi u vojnim operacijama. Taj i drugi tipovi su korišćeni za ciljanje ne samo ruskih pokretnih meta.

Pilot pod nadimkom Stig pokazuje šta oružje može da uradi. Njegov tim održava stroge bezbednosne protokole, bez pokazivanja lica ili otkrivanja identiteta.

Kao i Stig, oni koji su razgovarali sa Glasom Amerike nisu otkrili svoja puna imena.

“Svaka vrsta mete može biti pogođena. To može biti brod, most, bilo šta. To je najnapredniji sistem na svetu. Jedinstven."

Pilot upravlja pomorskim dronom koristeći sofisticirane kompjuterske sisteme koji se nalaze u dugačkoj, crnoj, specijalnoj kutiji koja je smeštena na kamionu. Višestruki sistem za kontrolu omogućava pilotu da vešto upravlja plovilom, čak i sa udaljenih lokacija.

“Može da radi sa bilo kog mesta na svetu."

Tim koji razvija i upravlja tehnologijom naveo je da je postao meta neprijateljskih snaga i da su premestili svoje objekte na bezbednu podzemnu lokaciju. Eksperti kažu da su Magura V5 i drugi ukrajinski sistemi pomorskih dronova pomogli da se spreči da Rusija preuzme punu kontrolu nad Crnim morem.

“To je omelo napore Rusije da de fakto uvede pomorsku blokadu ukrajinskih luka i smanjuje sposobnost ruske crnomorske flote da sprovodi pomorske operacije u Crnom moru", objašnjava Džordž Baros iz Instituta za proučavanje rata.


Domaći sistem je izvor ponosa ukrajinske vlade, a zvaničnici ocenjuju tu zemlju kao novog proizvođača inovativne vojne tehnologije.

Aleksander Kamišin, ministar za strateške industrije Ukrajine navodi da Ukrajina ima "više od 200 kompanija koje rade u odbrambenoj tehnologiji, koje se uglavnom fokusiraju na dronove, vazdušne, kopnene i mornaričke dronove, kao i podvodne dronove. Ovo je destinacija za svet jer se ovde dešavaju stvari. Imamo lokalne kompanije, imamo strane kompanije."

Analitičari predviđaju da će ukrajinska tehnologija dronova imati sve važniju ulogu u određivanju pravca rusko-ukrajinskog rata i da ima potencijal da izmeni prirodu modernog ratovanja.

XS
SM
MD
LG