Linkovi

Smrtonosni ruski napad dronovima na Harkov, Ukrajina i Finska potpisale bezbednosni pakt


Vatrogasni kamion u plamenu nakon ruskog napada dronom na stambenu oblast u Harkovu, u Ukrajini, 4. aprila 2024.
Vatrogasni kamion u plamenu nakon ruskog napada dronom na stambenu oblast u Harkovu, u Ukrajini, 4. aprila 2024.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su u četvrtak da su u napadu ruskih dronova tokom noći poginule najmanje četiri osobe i da je povređeno 10 ljudi u gradu Harkovu na istoku zemlje.

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov rekao je da su bespilotne letelice pogodile nekoliko stambenih zgrada.

Oleg Sinegubov, regionalni guverner Harkova, rekao je da su ruski napadi pogodili i gradove Lozova i Čuhujev.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u četvrtak da je osujetilo ukrajinske napade dronovima na dva regiona na zapadu Rusije.

Rusko ministarstvo je saopštilo da je njihova protivvazdušna odbrana oborila tri bespilotne letelice iznad Belgoroda, koji se graniči sa Ukrajinom, kao i dve bespilotne letelice iznad regiona Tula.

Ukrajina i Finska potpisale su u sredu desetogodišnji bezbednosni pakt.

Sporazum čini Finsku osmom NATO članicom ove godine koja je pristala na dugoročnu bezbednosnu i odbrambenu podršku Ukrajini u njenoj borbi protiv ruskih osvajača.

Finski predsednik Aleksandar Stub rekao je da će njegova zemlja takođe poslati 203 miliona dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane i municiju teškog kalibra. Ta suma je povećala ukupni doprinos Finske u odbrani Ukrajine na skoro 2,2 milijarde dolara tokom rata.

"Ne dajemo ovu vojnu podršku samo Ukrajini da se odbrani, mi dajemo ovu vojnu podršku Ukrajini da pobedi u ovom ratu", rekao je Stub na konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG