Linkovi

Dronovi kao pomoć hitnim službama u vanrednim situacijama


Vojnik lansira bespilotnu letelicu u regionu Harkiv, Ukrajina, 30. oktobar 2023. (Foto: REUTERS/Alina Smutko)
Vojnik lansira bespilotnu letelicu u regionu Harkiv, Ukrajina, 30. oktobar 2023. (Foto: REUTERS/Alina Smutko)

Američki proizvođač bespilotnih letelica Brink je jedna od američkih kompanija koja je poslala stotine dronova u Ukrajinu. Te bespilotne letelice su dizajnirane da pomognu hitnim službama da istraže pogođena područja posle ruskog bombardovanja i pronađu preživele.

Bespilotne letelice Brink imaju ključnu ulogu u Ukrajini, gde se dronovi koriste kao oruđe za rat i spašavanje. Dron nazvan Limur 2, proizveden je u Sijetlu, u fabrici za proizvodnju dronova.

“Osnovno za nas je pretraga srušenih ili delimično srušenih zgrada. Umesto da pošaljemo osobu u zgradu koja bi mogla da bude aktivno strukturno nestabilna, ili ako imate situaciju gde su stepenice srušene", kaže Blejk Resnik iz kompanije Brink.

To funkcioniše na sledeći način. Prvo, dron mora da uđe u zgradu. Ako su prozori netaknuti, može da ih razbije pomoću specijalnog vrha od tvrde legure. Zatim, koristeći specijalni laserski radar, skenira prostorije stvarajući 3D kartu. Ista tehnologija se koristi u vozilima bez vozača.

Američke kompanije razvijaju dronove za hitne službe
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Jedan od inženjera u Brinku, Kolin Bel kaže da je u pitanju zapravo trodimenzionalna mapa zgrade kompanije na kojoj može da se vidi da smo upravo tu.

"Imamo i uređaje koji, ako želite da vidite video, to je video koji dolazi sa drona koji pravi tu mapu na posebnom uređaju", navodi Bel.

Zatim, uz pomoć termalnih kamera, dron može da locira osobe koje bi još mogle da budu u zgradi i uspostavi kontakt sa njima.

“Povezani sa njim su mikrofon i zvučnik. Tako da je u stanju da obavlja dvosmernu komunikaciju", kaže Dejvid Benovic iz marketinga kompanije.

Dronovi Limur su testirani u februaru 2023. kada je zemljotres od 7,8 stepeni pogodio južnu i centralnu Tursku i severnu i zapadnu Siriju. Oni su pomogli spasiocima da pronađu preživele ispod ruševina. Brink kaže da su poslali oko 60 dronova u Ukrajinu da pomognu u misijama potrage i spašavanja.

“Postoje određeni zahtevi za karakteristike koje su specifične za njihovu operativnu sredinu. Prvo, nisu uopšte hteli da se oslanjaju na GPS. Želeli su potpuno nezavisnu bespilotnu letelicu", ističe Resnik.

Osoblje kompanije Brink sada radi na obuci operatera za novu generaciju dronova za Ukrajinu.

“Treniramo ukrajinske timove i dobijamo povratne informacije o proizvodu. Mnogo toga je dovelo do Limura 2. Neke od neophodnih karakteristika koje su dovele do Limura 2 su dvodimenzionalne i trodimenzionalne kartografske funkcije", kaže Benovic.

Kompanija se nada da će njihovi dronovi sledeće generacije biti korišćeni od strane policijskih službi, kao i za pregovore sa kriminalcima koji su možda uzeli taoce. Kažu da već imaju porudžbine od njujorške policije.

XS
SM
MD
LG