Linkovi

Drljević: Non-paper EK ohrabrenje za CG i potvrda da se nastavlja proces pristupanja


Aleksndar Drljević (Foto: RTCG.me)

Glavni pregovarač Crne Gore u procesu pristupanja EU Aleksandar Drljević ocijenio je da je nefromalni radni dokument (non-pejper/non-paper) “ohrabrenje za Crnu Goru”, jer potvrđuje da se proces pristupanja nastavlja.

"Ovo je signal da Crna Gora ostaje u fokusu EU i da se nas napredak prati. Zahtjevi EU su sve strožiji, a neophodne reforme postaju sve dublje i konkretnije", kazao je Drljević novinarima u Podgorici, predstavljajući dokument Evropske komisije.

Komentarišući djelove dokumenta EK, Drljević priznaje da je Crna Gora svjesna nedostataka i da ocjene u dokumentu nisu iznenađenje, ocjenujući da je rano govoriti o onom, koji je predložila Francuska.

"Nije jasno da li će se primjeniti na države koje su u pregovoru i mislim da se to ne može primjeniti za države koje su daleko odmakle kao što je Crna Gora. Mi smo duboko zagazili u integracioni proces i ostaje otvoreno pitanje da li se ovakav pristup može primjeniti na nas. Sačekao bih da se ostale članice izjasne", rekao je Glavni pregovarač Crne Gore u pregovorima sa EU.

Na pitanje dokle se stiglo sa izručenjem Svetozara Marovića, koje se u dokumentu EK spominje kao jedno od spornih pitanja kada je reč o efikasnosti pravosuđa, Drljević je rekao da je Crna Gora “uradila sve u svom domenu, o tome je informisana EK”.

"Sada je lopta u dvorištu Srbije da postupi po našem zahtjevu", rekao je Drljević.

Šefica pregovaračke grupe za 23. poglavlje u pristupnim pregovorima, koje se odnosi na pravosuđe Marijana Laković Drašković rekla je da je Vlada Crne Gore saglasna sa stavom EK da pitanje stanova treba rješavati tako da ne ostavlja sumnju u zakonitost.

"Ne slažemo se sa konstatacijom o trećem mandatu predsjednice vrhovnog suda (Vesne Medenice) i ubijedićemo EK da je sve urađeno u skladu sa Ustavom", kazala je ona.

Evropska komisija objavila je krajem prošle nedjelje neformalni dokument o napretku Crne Gore, u kojem konstatuje ”početni bilans” u borbi protiv korupcije, ali i “ograničene rezultate u nekim drugim oblastima”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG