Linkovi

Đukanović i Matarela pustili u rad podvodni energetski kabl između Crne Gore i Italije


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom ceremonije otvaranja energetskog kabla između Crne Gore i Italije

Predsjednici Crne Gore i Italije Milo Đukanović i Serđo Matarela pustili su u rad podmorski kabl između Crne Gore i Italije, poručujući da je realizacijom ovog projekta napravljen energetski most između dvije zemlje, ali i EU i Balkana.

Govoreći na svečanosti povodom podvodnog energetskom povezivanja dvije zemlje održanoj u Kotoru, crnogorski predsjednik je poručio da je “danas veliki dan za dvije države koje je Jadransko more spojilo zauvijek, a od danas još čvršće”.

"Otvaranje podmorskog kabla događaj je veliki ne samo za naše države već i za Balkan i za Evropu. To je primjer šta zemlja članica EU može dati zemljama Zapadnog Balkana, ali i obrnuto, šta Crna Gora može dati EU", rekao je Đukanović, koji je pritiskom na taster, istovremeno sa Matarelom u Italiji, pustio u rad podmorski energetski kabl.

Đukanović je naglasio da je “svjetski progres utemeljen prevashodno na relizaciji dobrih ideja” i dodao da “s ponosom možemo svjedočiti kako našu filozofiju otvorenosti podržavamo infrastrukturnim poslovima gigantskih razmjera”, saopštio je njegov kabinet.

“Ovim konkretno pokazujemo da naša zalaganja za evropske vrijednosti i dostizanje evropskog kvaliteta života nijesu retorička, već veoma praktična", rekao je Đukanović.

Đukanović je istakao da je kroz posvećen rad Vlade u četiri mandata projekat završen i doveden do komercijalne upotrebe i objasnio da će Crna Gora imati “značajne prihode po osnovu 20 odsto udjela CGES-a u ukupnom kapacitetu kabla”.

“Ovaj projekat će pružiti značajno veći kapacitet, sigurnost i pouzdanost prenosne mreže, omogućavajući pretpostavke za nesmetano obavljanje biznisa i kvalitetniji život naših građana", istakao je predjsednik Crne Gore i pozvao “potencijalne investitore iz Italije kao i iz drugih zemalja EU da zajedno radimo na izgradnji novih, održivih izvora zelene energije”.

Predsjednik Italije Serđo Matarela poručio je da je projekat “pravi energetski most između EU i Balkana”, te da “ova infrastruktura predstavlja važno čvorište i za Italiju i za Evropu. Današnja ceremonija označava trenutak od izuzetnog značaja u našim međusobnim odnosima".

"Italija je snažno uvjerena da je sudbina svih zemalja Balkana neodvojiva. Put kojim je Crna Gora krenula ka EU zaslužuje podršku da može biti podsticaj i za druge zemlje u regionu”, saopštio je Matarela u Italiji.

Dvojica predsjednika su saglasna da je projekat je od izuzetnog strateškog značaja za ovaj region, jer je to prva interkonekcija Crne Gore sa Italijom i Evropom, prenijela je RTCG.

Govoreći o tehničkim karakteristikama podmorskog kabla, direktor italijanske Terne Luiđi Feraris istakao je da ova interkonekcija Crne Gore i Italije predstavlja “tehnološku izvrsnost”.

"Ukupne dužine 445 kilometara, od čega 420 kilometara podmorskog kabla i maksimalne dubine od 1.200 metara ukopanih do dubine od 700 metara, povezuje konvertorske stanice Ćepagati u Italiji i Lastve kod Kotora u Crnoj Gori“, kazao je Feraris, koji je javnost dvije zemlje upoznao i sa ostalim tehničkim detaljima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG