Linkovi

Država preuzela niški aerodrom, direktor podneo ostavku


Arhiva, ilustracija
Arhiva, ilustracija

Država Srbija od četvrtka zvanično je preuzela upravljanjem niškim aerodromom, a direktor tog preduzeća Vladica Đurđanović podneo je ostavku, tvrdeći da će dosadašnji model poslovanja biti potpuno promenjen i vraćen "10 godina unazad".

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i gradonačelnik Niša Darko Bulatović potpisali su u četvrtak ugovor o prenosu osnivačkih prava u javnom preduzeću za aerodromske usluge "Aerodrom Niš", kojim država preuzima upravljanje niškim aerodromom.

Dosadašnji direktor Đurđanović u ostavci podnetoj Skupštini grada Niša, međutim, navodi da je Gradsko veće pre više od dva meseca donelo predlog o njegovoj smeni, a da taj predlog nije stigao na izjašnjavanje Skupštini zbog "očiglednog protivzakonitog osnova po kome je predlog i usvojen".

"S druge strane Skupština grada Niša je donela odluku o ustupanju bez naknade celokupne imovine JP za aerodromske usluge 'Aerodrom Niš', kao i osnivački udeo i sva upravljačka prava Republici Srbiji, tačnije Ministarstvu saobraćaja", navodi Đurđanović u ostavci, prenose mediji.

U takvoj situaciji, "gde će vrlo brzo u potpunosti biti promenjen dosadašnji model poslovanja i vraćen 10 godina unazad, ne preostaje ništa drugo nego da se i pored vanserijskih rezultata povuče i ne učestvuje u onome što sledi".

Đurđanović smtra da je potpuno iracionalno da preduzeće koje je "jedva stalo na noge posle 30 godina postojanja, napušta dokazano uspešan model i prelazi na državne subvencije".

Ministarka Mihajlović najavljuje izgradnju novog tornja

Ministarka Zorana Mihajlović ocenila je da je Aerodrom Niš od strateškog značaja za Srbiju, kao alternativni aerodrom beogradskom i kao rezevni centar kontrole letenja iz sistema SMATSA, zahvaljujući novom tornju kontrole leta čija se izgradnja planira u Nišu.

"Prenosom upravljanja na Vladu Srbije biće omogućeno normalno funkcionisanje niškog aerodroma i obezbedjena sredstva za investicije koje će omogućiti dalji razvoj niškog aerodroma, kako bi i u budućnosti bio jedan od vodećih u ovom delu regiona", rekla je Mihajlović.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije odluku o prenosu osnivačkih prava sa JP "Aerodrom Niš" na Republiku Srbiju donela nakon višegodišnjih molbi Grada Niša i menadžmenta aerodroma da pomogne dalji rad i razvoj niškog aerodroma, jer Grad Niš, kao vlasnik aerodroma, ne raspolaže neophodnim finansijskim sredstvima, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Država je u prethodne četiri godine pomogla niški aerodrom sa ukupno 9,8 miliona evra, od čega je 3,6 miliona evra pomoć u novcu i opremi koju je Aerodrom "Konstantin Veliki" dobio od vazduhoplovnih preduzeća i institucija u vlasništvu države, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je broj putnika na niškom aerodromu u poslednje tri godine povećan 248 puta, sa 1.335 putnika u 2014. na 331.582 u 2017, a prevoz robe devet puta, sa 284 tone na 2.542 tone.

XS
SM
MD
LG