Linkovi

Nišlije ne daju Vladi Srbije aerodrom


Sudbina aerodroma Niš dospela je u žižu javnosti krajem marta, nakon što je lokalna vlast odlučila da aerodrom ustupi Republici, bez naknade. Gradsko veće usvojilo je preporuku Vlade Srbije da Niš prenese imovinu aerodroma, osnivačka prava, sertifikate i ugovore državi.

Načelnik Gradske uprave Ljubiša Janić, rekao je da niški aerodrom jeste i alternativni aerodrom beogradskom, ali i aerodromima u regionu. Vlada Srbije napravila je analizu, kaže Janić, po kojoj u aerodrom treba uložiti milijardu dinara da bi funkcionisao dalje.

Nišlije ovakvu odluku nisu dobro primili - preko društvenih mreža organizovani su protesti, na kojima je zatražena ostavka gradonačelnika, a od gradske skupštine da otkaže sednicu na kojoj treba da se ustupi aerodrom.

Vučić: Država ne mora da uzme aerodrom, ali ne tražite pare

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da država ne mora da preuzme u vlasništvo niški aerodrom "Konstatin Veliki", ali da grad Niš u tom slučaju ne traži novac za njegovu modernizaciju, i da će to preporučiti premijerki Ani Brnabić.

Ta inicijativa je pokrenuta da bi držav a investirala u proširenje piste i izgradnju kontrolnog tornja, tvrdi Vučić, aproteste u Nišu ocenjuje kao licemerje.

"Nišu smo sve dali što možemo, daćemo još više. Ako nećete naš novac, čestitam - hvala vam, oslobodili ste nas", poručio je Vučić i odbacio tvrdnje da je preuzimanje niškog aerodroma uslov koncesionara beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", francuske kompanije Vansi.

"Nemamo nikakvu obavezu da se konsultujemo sa koncesionarom beogradskog aerodroma dok broj putnika na niškom aerodromu ne dostigne milion", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je niški aerodrom radio i da se razvijao na štetu beogradskog aerodroma i odbacio tvrdnje da su putnici na niškom aerodromu mahom Albanci, koji ga koriste nakon što je aerodrom u Prištini propao.

(Nema) veze sa "Nikolom Teslom"

I premijerka Ana Brnabić tvrdi da ustupanje niškog nema nikakve veze sa beogradskim aerodromom, međutim, ekonomski novinar Miša Brkić, smatra da su namere oko niškog aerodroma verovatno povezane sa koncesijom nad beogradskim.

"Moj je utisak da u tom ugovoru negde ima neka stavka da francuska kompanija traži da se smanji nivo operacija na svim drugim aerodromima u Srbiji, kako bi se povećale aktivnosti na beogradskom i kako bi koncesionar imao koristi od toga", rekao je Brkić za N1.

Bivši premijer Srbije i lider Nove stranke, Zoran Živković, rekao je novinarima da u ugovoru o koncesiji beogradskog aerodroma postoji stavka u kojoj piše da u Srbiji ne treba da se razvija nijedan drugi aerodrom osim surčinskog i da se zbog toga radi "sve ovo".

XS
SM
MD
LG