Linkovi

Skupština Niša ustupila aerodrom Republici


Arhiva
Arhiva

Odbornici Skupštine Grada Niša usvojili su odluku o ustupanju imovine i upravljačkih prava aerodroma "Konstantin Veliki" Vladi Srbije. Za je glasalo 43 odbornika, osam protiv, a jedan je bio uzdržan. Ispred zgrade skupštine okupilo se nekoliko stotina građana, koji su protestovali zbog ustupanja aerodroma, nekoliko građana i predstavnika Inicijative "Ne damo niški aerodrom" pokušalo je da uđe u skupštinsku salu, ali su bili sprečeni.

Većina odbornika na početku sednice odbila je predlog opozicije da se sa dnevnog reda povuče tačka o aerodromu, kao i da se o tome građani Niša izjasne na referendumu, preneo je N1.

Odbornici koji su glasali "za" naveli su da veruju državi i da nikom nije u interesu da aerodrom propadne. Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Perišić obrazložio je tu odluku rečima da grad "ne može više da izdrži teret razvoja aerodroma".

"Smatramo da je aerodrom dostigao svoj limit. Sada treba gledati u budućnost i nastaviti sa njegovim razvojem. Takav razvoj će se postići samo uz pomoć i podršku republike, jer ovo je suviše veliki projekat da bi ga grad nosio na svojim ledjima", rekao je Perišić nakon izglasavanja odluke.

On je ocenio da će razvojem aerodroma, Niš biti konkurentniji za privlačenje investicija.

"Ustupanje znači da gradjani dobijaju sredstva u budžetu grada koja će umesto u aerodrom biti usmeravana u socijalna davanja, u infrastrukturu, u autobuski saobraćaj", rekao je šef odbornika SNS-a i obećao da ni jedan radnik aerodroma neće dobiti otkaz posle ove odluke, već da će se, naprotiv, otvoriti nova radna mesta, pošto će aerodrom ubuduće raditi 24 umesto 15 sati.

Prema njegovim rečima, nema razloga da bilo ko strahuje da će ta odluka ugroziti interese građana Niša.

"Kome je u interesu da gasi niški aerodrom, da se ne razvija dalje? Smatram da se tako nešto ne može desiti. Država će, kao i uvek do sada, uraditi ono što je obećala", naveo je Perišić.

Opozicija: Ne verujemo u poštene namere

Odbornik grupe "Niš, moj grad" Branislav Jovanović ocenio je da Vlada Srbije "ima poseban plan za niški aerodrom".

"Ne verujem u poštene namere vlasti. Odlukom o ustupanju sigurno će biti nanet udarac gradskom budžetu. Kad aerodrom bude prodat, grad neće imati nikakvu korist. Ukoliko ga, koliko sutra, prodaju ili ustupe koncesionaru, gradski budžet ostaće bez 70 miliona evra", rekao je Jovanović.

Odbornik Demokratske stranke Miodrag Stanković rekao je da se DS oštro protivi ustupanju aerodroma državi, jer je to učinjeno "bez ikakve studije i dokumenta".

"Smatram da i lokalni čelnici nisu upoznati sa tim šta će se dogoditi kada 2021. godine isteknu ugovori sa avio-kompanijama koje sada lete iz Niša. Da li će biti i dalje letova ili će aerodrom biti ugašen, to su pitanja na koje i oni ne znaju odgovore", rekao je Stanković.

Šef odborničke grupe "Niška inicijativa" Srđan Nonić najavio je da će ta politička opcija pokrenuti zatev za ocenu ustavnosti odluka donetih na današnjoj sednici Skupštine Niša zbog kako je rekao, propusta prilikom zakazivanja i organizacije sednice.

XS
SM
MD
LG