Linkovi

Stejt department: Odbacujemo neodgovorne komentare Dodika


Simbol Stejt departmenta
Simbol Stejt departmenta

Sjedinjene Američke Države odbacuju komentare predsednika Republike Srpske Milorada Dodika od 9. marta, u kojima pokušava da podriva Ustavni sud Bosne i Hercegovine i ponavlja pretnje o otcepljenju RS od BiH, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Dodaje se da član 3 Dejtonskog sporazuma jasno ističe da Republika Srpska mora u potpunosti da prihvata odluke institucija BiH, uključujući i konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH.

"Sjedinjene države ponosno stoje uz narod BiH dok zajedno grade buduću evroatlantsku zajednicu naroda i jačaju državne institucije koje će na tom cilju raditi. Separatistička retorika i pretnja Dejtonskom mirovnom sporazumu su neodgovorne, opasne i štetne za napredak BiH u evroatlantskim integracijama", navodi Stejt department.

U saopštenju stoji i da će Sjedinjene države obavezuju da će da nastave da podržavaju suverenitet, terirorijalni integritet i multietnički karakter BiH, te da pozivaju na odgovornost one koji pokušavaju da urušavaju institucije BiH i Dejtonski mirovni sporazum.

Dodik, kojeg su Sjedinjene Države već dva puta sankcionisale, ove nedelje je ponovo najavio odvajanje RS od BiH, ako taj entitet ne dobije kontrolu nad svom državnom imovinom na toj teritoriji.

XS
SM
MD
LG