Linkovi

Uprkos Trampovoj podršci republikancu, demokrata opet guverner Luizijane


Demokrata Džon Bel Edvards protivi se strogoj kontroli oružja i abortusu
Demokrata Džon Bel Edvards protivi se strogoj kontroli oružja i abortusu

Demokratski guverner Luizijane Džon Bel Edvards pobedio je republikanca Edija Risponija u tesnoj trci u Luizijani.

Predsednik Donald Tramp je podržao Risponija, ali je uprkos toj podršci pobedio demokrata - što je drugi Trampov poraz na izborima za guvernera ove godine. Prvi je bio u Kentakiju pre nekoliko nedelja, a republikanci su nedavno izgubili i većinu u državnoj skupštini Virdžnije.

Tramp je učestvovao na čak tri predizbovna mitinga u Luizijani, ali su uz konzervativne republikance na izbore za guvernera izašli i Afroamerikanci koji su glasali za demokratu.

Džon Bel Edvards je umereni demokrata, a unutar stranke se smatra da bi takav kandidat imao najviše šanse da pobedi aktuelnog predsednika Trampa 2020.

Edvards se protivi strožoj kontroli oružja, potpisao je jedan od najrigoroznijih zakona o zabrani abortusa i smatra da je istraga o Trampovom opozivu skretanje pažnje sa pravih problema.

Bez obzira na pobedu demokrate, očekuje se da će Luizijana glasati za Trampa na predsedničkim izborima 2020.

Republikanac Edi Risponi je dugogodišnji politički donator i bio je malo poznat u političkim krugovima pre nego što se kandidovao.

Kampanju je vezao za predsednika Trampa i biračima se predstavio kao zastupnik politike predsednika. Tramp je dobio u Luizijani na prethodnim predsedničkim izborima.

​Na svoju kampanju Risponi je potrošio 12 miliona dolara svog novca.

XS
SM
MD
LG