Linkovi

Uvertira pred 2020: Tramp pomaže republikancima na izborima u utorak


Predsednik Donald Tramp i guverner Misisipija Tejt Rivs na bini u Bankorp saut areni u Tupelu, Misisipi, 1. novembra 2019.
Predsednik Donald Tramp i guverner Misisipija Tejt Rivs na bini u Bankorp saut areni u Tupelu, Misisipi, 1. novembra 2019.

U nekoliko američkih saveznih država u utorak se održavaju izbori, dok predsednik Donald Tramp vodi kampanju za republikanske kandidate nadajući se da će time poboljšati svoju poziciju pred trke za svoj reizbor za godinu dana.

Tramp, u situaciji u kojoj ankete kod glasača na nacionalnom nivou pokazuju sve šire neodobravanja i dok se u Vašngtonu vodi istraga o njegovom opozivu, uputio se u ponedeljak uveče u državu srednjeg juga Kentaki, gde je lagodno pobedio 2016. na nacionalnim izborima koji su ga poslali u Belu kuću i gde je i dalje popularan.

To da li će republikanski kandidati pobediti tamo i na drugim mestima širom SAD, moglo bi da bude pokazatelj kako glasači razmišljaju o Trampu pred nacionalne izbore 3. novembra 2020, kada će se Tramp suočiti sa rivalom iz redova demokrata koji neće biti izabran još nekoliko meseci.

On će prisustvovati večernjem mitingu aktuelnog republikanskog guvernera Meta Bevina, njegovog vernog sledbenika, koji se u neizvesnoj trci suočava sa demokratskm izazivačem, državim tužiocem Endijem Beširom, sinom bivšeg guvernera Kentakija.

"Kentaki ima najbolju ekonomsku godinu ikad pod Metovim vođstvom", rekao je Tramp preko tvitera pre svoje posete.

U drugom tvitu, Tramp kaže: "Met vas nikad neće izneveriti i moramo da pošaljemo snažan signal Nensi Pelosi i radikalnim levim demokrtama. Vidimo se u ponedeljak uveče, GLASAJTE U UTORAK!!!"

Tramp u tvitu pominje svoju protivnicu u Vašingtonu, predsedavajuću Predstavničkom domu američog Kongresa, Nensi Pelosi, koja je započela istragu o njegovom opozivu nakon što je Tramp vršio pritisak na Ukrajinu da istraži jednog od njegovih potencijalnih rivala na izborima 2020, bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena.

Ali, Bevin je ušao u otvoreni sukob sa nastavnicima i drugima u državi, dovodeći svoj reizbor u sumnju, iako je reč o državi koja već dugo bira republikanske kandidate. Ankete sada pokazuju da je njegova trka protiv Bešira tesna.

Tramp je pred glasanje takođe posetio južne države Misisipi i Luizijanu, dve države u kojima je pobedio 2016, kako bi podržao republikanske kandidate.

Na Tviteru, Tramp je pozvao da se na izborima u Luizijani glasa za Edija Rispona, samoproklamovanog "koznervativnog autsajdera za guvernera", koji se suprotstavlja demokratskom guverneru Džonu Belu Edvardsu, koji trči za reizbor 16. novembra.

Tramp je rekao da se Edvards "uvek bori" protiv njegove agende "Učinimo Ameriku ponovo velikom". "On želi da podigne vaše poreze i osiguranje automobila do neba. Glasajte za republikanca Edija R!"

U nedavnom natecanju za mesto guvernera, sa republikancima i demokratama na listiću, Edvards je lako pobedio, ali nije uspeo da osvoji većinu, zbog čega će naredne nedelje ukrstiti koplja sa Risponom, njegovim najbližim izazivačem.

Na mitingu u Misisipiju prošle nedelje, Tramp je pozvao glasače da izaberu republikanskg zamenika guvernera Tejta Rivsa, koji vodi tesnu borbu sa četvrtak sa demokratskim državnim tužiocem Džimom Hudom za nasleđivanje odlazećeg republikanskog guvenera Fila Brajanta, koji je ispunio broj predviđenih mandata na funkciji. Analitičari kažu da će ti izbori biti najneizvesniji u poslednjih nekoliko generacija.

U četiri države održavaju se izbori za zakonodavna tela u utorak, ali samo u središnjoj državi Vidžiniji, koja se graniči sa Vašingtonom, postoji mogućnost smene političke kontrole.

Republikanci sada tu imaju tesnu većinu i u Delegatskom domu, i u državnom Senatu. Ali, nekoliko pobeda demokrata u tesnim utrkama širom države mogle bi da im obezbede kontrolu i u zakonodavnom telu, i u kancelariji guvernera u kojoj guverner Ralf Nordam ima još dve godine mandata.

"Virdžinija ima najbolje brojeve po pitanju nezaposlenosti i ekonomije u istoriji države", tvitovao je Tramp, očigledno nesvesan da su demokratski guverneri vodili državu 14 od poslednjih 18 godina, čak iako republikanci odnedavno drže većinu u zakonodavnom telu države.

Tramp je rekao da ukoliko demokrate preuzmu kontrolu nad Generalnom skupštinom, kako se zove zakonodavno telu u toj državi, "ti brojevi će naglo krenuti u druom smeru".

"Nadam se da će s vi u Velikoj Državi Virdžiniji izaći i GLASATI u utorak na svim lokalnim i državnim izborima, kako bi poslali signal" Vašingtonu glasajući za republikance, rekao je Tramp.

U brojnim gradovima širom SAD takođe se održavaju izbori u utorak, na kojima se biraju gradonačelnici i drugi zvaničnici.

U Tusonu, Arizona, u jugozapadnom delu SAD, glasači odlučuju na referendumu da li da taj grad postane sigurno utočište za migrante, poput brojnih gradova širom SAD, koji štite uhapšene imigrante od izručenja saveznim imigracionim vlastima.

Tramp je često osuđivao postojanje takvih lokacija kao kontraproduktivno u njegovoj antiimigrantskoj politici.

XS
SM
MD
LG