Linkovi

Deca u Delhiju najveće žrtve smoga: Kao da udišemo otrov


Tadž Mahal u smogu 9. novembar 2023.
Tadž Mahal u smogu 9. novembar 2023.

Dete plače u bolničkom krevetu sa maskom za disanje na svom malom licu, jednomesečni Ajanš Tivari jako mnogo kašlje. Njegovi lekari krive nečisti vazduh koji svake godine muči Nju Delhi.

Prepuna hitna pomoć državne bolnice Čača Nehru Bal Čikitsalaja u indijskoj prestonici ima mnogo dece koja se bore da dišu, od kojih su mnoga imaju astmu i upalu pluća, od čega im je sve gore kako raste zagađenje vazduha svake zime u ogromnom gradu od 30 miliona ljudi.

Delhi je redovno među najzagađenijim velikim gradovim na planeti, sa mešavinom emisija štetnog vazuha iz fabrika i automobila koje pogoršavaju sezonski požari na njivama.

„Gde god pogledate, ima otrovnog smoga“, rekla je Ajanševa majka Džuli Tivari, koja ima 26 godina, dok je ljuljala bebu u krilu, pokušavajući da ga smiri.

"Trudim se da vrata i prozore držim zatvorenim što više mogu, ali to je kao da stalno udišem otrov. Osećam se tako bespomoćno", rekla je ona za AFP, boreći se da ne zaplače.

U četvrtak je nivo PM2,5 čestica, najmanjih i najštetnijih koje mogu ući u krvotok, premašio 390 mikrograma po kubnom metru, prema kompaniji za praćenje IQAir, što je više od 25 puta od dnevnog maksimuma koji preporučuje Svetska zdravstvena organizacija.

Vladini napori do sada nisu uspeli da reše problem kvaliteta vazduha u zemlji, a studija u medicinskom časopisu Lanset pripisala je 1,67 miliona prevremenih smrti zagađenju vazduha u najmnogoljudnijoj zemlji sveta u 2019.

Užasna gužva

"Užasna je sada gužva u našoj hitnoj pomoći“, kaže Dulika Dingra, pedijatar pulmolog u bolnici, u koju dolaze iz siromašnih četvrti u jednoj od najzagađenijih oblasti Delhija.

Zagađen vazduh ozbiljno utiče na decu, sa razarajućim posledicama po njihovo zdravlje i razvoj. Naučni dokazi pokazuju da su deca koja udišu zagađen vazduh izložena većem riziku od razvoja akutnih respiratornih infekcija, navodi se u prošlogodišnjem izveštaju UNICEF-a.

Studija objavljena u časopisu "Lung India" 2021. godine pokazala je da skoro svaki treći učenik u Delhiju ima astmu i opstrukciju pluća. Deca su podložnija zagađenju vazduha od odraslih jer brže dišu, a mozak, pluća i drugi organi im nisu u potpunosti razvijeni.

"Ne mogu da sede na jednom mestu, nastavljaju da se kreću, a tako se još više pojačava disanje. Zbog toga su skloniji uticaju zagađenja", kaže Dingra.

„Ova sezona im je veoma teška jer jedva dišu"

Jedanaestomesečni sin prodavca povrća Imtiaza Kurejšija, Mohamed Arsalan, primljen je u bolnicu zbog problema sa disanjem.

"Moramo da živimo svaki dan u ovom vazduhu", rekao je izbezumljeni četrdesetogodišnjak, koji svaki dan vuče svoja kolica sa povrćem ulicama.

"Ako izađem, ubiće me vazduh. Ako ne, ubiće me siromaštvo." '

Toksična sredina'

Bolnica pruža besplatno lečenje i lekove , a nijedan od njenih pacijenata ne može da priušti privatnu zdravstvenu zaštitu, mnogi ne mogu da kupe čak ni jedan čistač vazduha za svoje garsonjere u sirotinjskim četvrtima grada.

Pedijatar Sima Kapur, direktorka bolnice, rekla je da je priliv pacijenata u stalnom porastu otkako je zahladnelo, jer tako čestice koje zagađuju padaju bliže tlu.

„Oko 30-40% od ukupnog broja primljenih je prvenstveno zbog respiratornih bolesti“, rekla je ona.

Pulmolog Dingra kaže da je jedini savet koji mogu da daju roditeljima da ograniče aktivnosti dece na otvorenom što je više moguće.

"Zamislite da kažete roditelju da ne pušta dete da izađe i igra se u ovom toksičnom okruženju."

Vlada Delhija je najavila hitno zatvaranje škola, zaustavila gradnju i zabranila ulazak vozila na dizel u grad u pokušaju da smanji nivo zagađenja.

Ali paljenje njiva u susednim agrarnim državama, što značajno doprinosi zagađenju Delhija, nastavlja se nesmanjenom žestinom, na šta je utorak reagovao Vrhovni sud. Zagađen vazduh u Delhiju "potpuno ubija naše mlade", saopštio je sud.

Domaćica Arši Vasim, koja ima 28 godina dovela je svoju 18-mesečnu mlađu ćerku Nidu Vasim u bolnicu sa upalom pluća.

„Ona kašlje bez prestanka. Ne pije mleko, pa čak ni vodu jer su joj pluća zapušena. Ponekad moramo da joj damo kiseonik i da je pod hitno vodimo kod lekara dva ili tri puta dnevno. Svake godine ista priča", kaže zabrinuta majka.

XS
SM
MD
LG