Linkovi

Deca Islamske države - traume u kampovima za porodice ekstremista


Dečak nosi mlađeg dečaka u kampu Al-Hol u pokrajini Hasakeh u Siriji (Foto: AP/Maya Alleruzzo)
Dečak nosi mlađeg dečaka u kampu Al-Hol u pokrajini Hasakeh u Siriji (Foto: AP/Maya Alleruzzo)

Međunarodni mediji nazivaju kampove u kojima su smeštene porodice pripadnika ISIS-a „inkubatorima“ za preporod takozvane Islamske države. Međutim, humanitarne organizacije navode da, uprkos izloženosti nasilju i ekstremizmu, deca u tim kampovima mogu da budu spasena, rehabilitovana i reintegrisana u spoljni svet. One navode da bi akcija trebalo da bude brza da bi imala efekat i dodaju da su traume dece svakoga dana sve veće.

U kampu Ain Isa u Siriji, neka deca stranih boraca ISIS-a pokazuju srednji prst ili se pretvaraju da pucaju u snimatelja, kao da su im ruke puške. U kampu Al Hol, brojnim dečacima je rečeno da će odrasti kao sledeća generacija ekstremista. Devojčice mlađe od 10 godina nose veo zbog smernosti. Neke majke sada odbaciju Islamsku državu i kažu da su mislile da je bila dobra ideja kada su napustile svoje domove da bi im se pridružile.

Inkubatori za preporod Islamske države
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00


“Kada počnete da poštujete svoju religiju mnoge oči usmerene su na vas. Ljudi počnu da se pitaju zašto pokrivate svoje lice. Zašto radite to? I onda dobijete ponudu. Možete da živite u Islamskoj državi gde vam niko neće postavljati sva ta pitanja”, objašnjava belgijska državljanka Boukra Abualal.

Više od 50 hiljada dece ekstremista sada se nalazi u kampovima, pošto je poslednje uporište ISIS-a u Siriji oslobođeno u martu. Većina je sa svojim majkama, koje su supruge i druge rođake boraca takozvanog kalifata. Njihovi očevi su uglavnom mrtvi ili su u zatvoru.

Nadležni kažu da su kampovi postali veoma opasni, jer se dešavaju napadi na čuvare i žene koje više ne slede stroga pravila unutar kampa, koja primenjuju žene koje su uspostavile sopstvene moralne norme u stilu Islamske države.

Hiljade porodica nisu stanovnici regiona i vlasti neprestano pozivaju strane države da preuzmu svoje državljane.

“Pojačavamo bezbednost u kampu Al Hol, ali to je politički problem za 50 država, ne samo za nas”, kaže Mustafa Bali, portparol Sirijskih demokratskih snaga.

Humanitarne organizacije ističu da još nije kasno da se spasu deca ekstremista ISIS-a. Međutim, ako se ništa u tim kampovima ne promeni, kažu oni, humanitarna kriza mogla bi da se pretvori u bezbednosnu katastrofu.

XS
SM
MD
LG