Linkovi

Sirijske snage pripremaju poslednji udar za uništenje Islamske države


Arhiva - Borci Sirijskih demokratskih snaga (SDF) hodaju pored oštećenih zgrada u mgradu Mabižu, u pokrajini Alepo, Sirija, 10. avgusta 2016.

Sirijske demokratske snage (SDF), koje se bore uz podršku Sjedinjenih Država, saopštile su da su u subotu započele napad protiv Islamske države u cilju čišćenja poslednje enklave koju kontroliše ta militantna grupa u istočnoj Siriji.

Mustafa Bali, portparol SDF-a, tvitovao je u subotu: "SDF su započele pokrete ka poslednjem selu koje je ostalo pod kontrolom džihadista. ...Selo Baguz, koje je jedini preostali džep ISIS-a, biće očišćeno uskoro".

"Bitka je veoma žestoka", rekao je Bali za Asošijeted pres. On nije kazao koliko dugo SDF očekuje da će bitka nastaviti.

SDF, uz podršku vazdušnih udara koalicije koju predvode SAD, bore se protiv IS-a u oblasti od četiri kvadratna kilometra, koja uključuje Baguz i koja je u blizini iračke granice.

Zvaničnici SDF-a i Sirijske opervatorije za ljudska prava, stacionirane u Britaniji, procenjuju da se u toj oblasti nalazi oko 3.000 okorelih džihadista ID-a, većinom stranaca. Opservatorija takođe procenjuje da je nekoliko stotina civila ostalo u oblasti.

Bali je rekao za francusku novinsku agenciju da SDF ima "specijalne jedinice čiji je posao da usmere civile ka koridoru kojim mogu da prođu" u bezbednost.

Više od 23.000 sirijskih civila i stranaca pobeglo je iz istočne Sirije prošle nedelje, dok se SDF, u čijem je sastavu i kurdska milicija YPG, pripremala za napad na IS u pokrajini Deil el Zur, tvrde lokalni aktivisti i zvaničnici.

Raseljeni stanovnici, većinom žene i deca, smešteni su u kurdskom kampu u Al Holiju, u pokrajini Al Hašakah, u severoistočnoj Siriji.

Administrator kampa, Nabil Hasan, rekao je za Glas Amerike da su mnoge žene i deca, u novom talasu raseljenih ove nedelje, stranci i članovi porodica pripadnika IS-a.

SDF je započeo sa operacijama u septembru kako bi očistio Deir el Zur od militanata IS-a. Napredovanje boraca koje podržavaju SAD usporeno je žestokim otporom militanata IS-a.

Građanski rat započeo je u Siriji sa Arapskim prolećem 2011. godine. Ujedinjene nacije procenjuju da je više od 400.000 Sirijaca ubijeno otkako su borbe počele 2011. Više od šest miliona Sirijaca interno je raseljeno, a oko pet miliona je potražilo utočište izvan zemlje, od kojih 3,5 miliona u Turskoj, podaci su Brukings institjušna.

Rikar Husein učestvovao je u pisanju ovog izveštaja

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG